Annons

Zelenskyj: Gör Odessa till världsarv

Ukrainas president uppmanar Unesco att placera den historiska hamnstaden Odessa på världsarvslistan – ett försök att skydda den från rysk beskjutning.
Världsarv • Publicerad 11 oktober 2022
Ukrainarna försöker skydda sina historiska monument och byggnader med sandsäckar och barrikader. Bilden är tagen i hamnstaden Odessa i april i år.
Ukrainarna försöker skydda sina historiska monument och byggnader med sandsäckar och barrikader. Bilden är tagen i hamnstaden Odessa i april i år.Foto: George Vitsaras/AP/TT

– Vi måste ge en tydlig signal om att världen inte kommer att blunda för förstörelsen av vår gemensamma historia, vår gemensamma kultur, vårt gemensamma arv, säger president Volodymyr Zelenskyj i en förinspelad video till FN-organet Unescos 58 medlemsländer.

Ett första steg är att bevara Odessas historiska centrum, säger han.

Annons

– En vacker stad, en viktig hamn i Svarta havet och en kulturkälla för miljontals människor i olika länder.

Sedan Ryssland i februari påbörjade sin fullskaliga invasion av Ukraina har Odessa, precis som många andra städer, varit ett mål för ryska anfall. Ukrainarna har försökt skydda de historiska monumenten och byggnaderna med sandsäckar och barrikader.

– Snälla stöd Odessa! Visa från Unesco-nivå att den ryska terrorn måste upphöra.

Organisationen meddelar att man kommer se över Zelenskyjs begäran under Världsarvskommitténs nästa möte, utan att ange något datum.

Den nuvarande ordförande för kommittén är rysk. Zelenskyj pressade återigen Unesco att utesluta Ryssland från alla sina organ – vilket organisationen har sagt är omöjligt eftersom Ryssland är medlem i FN.

Sex kulturella platser i Ukraina är redan inskrivna på världsarvslistan, inklusive Sofiakatedralen i Kiev och den gamla stadskärnan i Lviv. Enligt Unesco har inget av platserna hittills skadats av Rysslands anfallskrig.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons