Län

Bedragare döms till två års fängelse

Ljungby Artikeln publicerades
Foto:Anders Wiklund/TT

Den 30-årige Ljungbybon som i fjol dömdes till sex års fängelse för grova bedrägerier döms nu till ytterligare två år för grova bedrägeribrott.

”Brotten är mycket allvarliga då de förövats under lång tid och inneburit ett allvarligt utnyttjande av målsägandena. De har också lett till att målsägandena har fått stora ekonomiska svårigheter”, skriver Växjö tingsrätt.

”Det är också försvårande att brottsligheten har pågått under och efter polisutredning, rättegång och dom avseende likartad brottslighet”.

– Generellt sett är jag nöjd och det är en förväntad dom mot huvudmannen. Jag är väldigt nöjd med att alla döms för gärningarna, säger åklagare Tommy Sköld.

Den 30-årige bedragarens dom i september förra året gällde värden på 8,2 miljoner kronor och straffet på sex års fängelse är överklagad.

I den nya domen i Växjö tingsrätt är det tre män som lurats på omkring 9,5 miljoner. Mycket talar för att Ljungbybon även överklagar denna dom och att hovrätten senare kommer att döma ut ett gemensamt straff.

30-åringens hustru döms till åtta månaders fängelse medan hans svärmor klarar sig med villkorlig dom och dagsböter för grovt penningtvättsbrott.

En tidigare ostraffad 72-åring från Ljungby kommun döms för medhjälp till grovt bedrägeri. Han straffas med villkorlig dom och dagsböter.

Såväl den 30-årige bedragaren som hans hustru ska stanna kvar i häkte på grund av risk för fortsatt brottslighet.

Kostnaden enbart för den 30-årige huvudmannens försvar slutar på cirka 250 000 kronor, varav 58 000 kronor i så kallad tidsspillan, eftersom advokatkontoret finns i Stockholm. Den sammanlagda notan för övriga tre försvarsadvokater landar på 375 000 kronor.