Län

Pojke misstänks ha våldtagit minderårig flicka

Kronoberg Artikeln publicerades
Foto:Pedersen, Terje

En pojke i 15-årsåldern misstänks ha våldtagit en minderårig flicka och står nu åtalad för våldtäkt mot barn.

Efter att flickans förälder polisanmält händelsen har hon blivit utstött och trakasserad i skolan.

Det var tidigare i år som 15-åringen ska ha tryckt upp ett finger i flickans underliv. Åklagaren bedömer att kränkningen är att likställa med samlag och eftersom flickan är yngre än 15 år står nu pojken åtalad för våldtäkt mot barn. Pojken bestrider enligt kammaråklagaren Johnny Filipsson inte händelsen men förnekar brott.

I bevisningen som åklagaren hänvisar till finns det bland annat filmer.

– Den åtalade gärningen är inte dokumenterad men det finns filmer från tillfället, säger Jonny Philipsson.

Vid tillfället gick de båda på samma skola i kommunen. Efter händelsen fick den misstänkte pojken lämna skolan och sedan dess har flickan blivit utstött och drabbad av trakasserier kopplat till händelsen. Detta enligt en utredning som Diskrimineringsombudsmannen, DO, gör om skolan.

I augusti i år fick den berörda kommunen motta en begäran om yttrande från DO angående trakasserier på skolan.

Enligt yttrandet som kommunen skrivit har det startat flera rykten gällande våldtäkten som utreds och flera elever har uttryckt nedlåtande kommentarer om dessa rykten till den berörda eleven.

I yttrandet står det att kommunen anser att den berörda eleven har blivit utsatt för sexuella trakasserier och trakasserier. Bland annat ska en elev ha puttat den berörda eleven in i en dörrkarm och sagt att man ”måste passa sig för att röra (den berörda eleven) eftersom det finns risk för att bli anmäld”.

Skolan har upprättat en mängd incidentrapporter gällande diskriminering och kränkande behandling. En elev blev avstängd från skolan för att hen bland annat sagt att den berörda eleven är en lögnare. En annan elev höll upp en vinkelhake i korridoren och den berörda eleven uppfattade situationen som hotfull. Hon ska även ha fått motta flera meddelanden där skolkamrater uppmanat henne att "ta tillbaka anmälan".

Åklagaren Johnny Filipsson berättar att det har kommit in uppgifter om sådana uttryck. Ingenting har dock bedömts så allvarligt att det kan klassas som övergrepp i rättssak.

– Jag kan inte säga i vilket sammanhang eller på vilket sätt. Men det finns uppgifter om uttryck som "ta tillbaka anmälan". Men det är inget som har bedömts som övergrepp i rättsak.

Ingenting från skolan har resulterat i några anmälningar alltså?

– Nej, det har det inte.

Den berörda eleven går sedan en tid tillbaka inte heller på skolan längre.