Annons

300 000 på låset

Var snabb. Häng på låset och ställ dig i bostadskö. Det är dagens hetaste tips när landets unga nu nås av antagningsbeskeden till landets universitet och högskolor.
Ledare • Publicerad 10 juli 2020 • Uppdaterad 19 november 2020
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.
Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

I år har drygt 407 000 studenter sökt till höstterminens utbildningar. Det är en nästan trettonprocentig ökning jämfört med förra året, enligt statistik från universitets- och högskolerådet. Coronapandemin och den skakiga arbetsmarknaden har med andra ord lett till ett rekordhögt söktryck.

Att börja studera i Sverige är dock inte helt okomplicerat. Efter antagningsprocessen står nämligen nästa stora prövning på tur – den svenska bostadsmarknaden.

Annons

Som ett brev på posten och med en känsla av att ”nu står vi här igen”, så står vi här igen - det finns inte tillräckligt med bostäder. År efter år cirkulerar så historierna om de studenter som måste tälta, de som nödgas vända vid universitetets portar och flytta tillbaka hem och de som väljer bort både utbildning och universitet på grund av svårigheterna att hitta boplats. Dessa är extremfall men visar på ett stort problem. Det finns inte tillräckligt med bostäder.

I spåren av bostadsbristen följer även långpendling, ockerhyror och svarta kontrakt.

Drygt 300 000 blev antagna till höstens utbildningar. I huvudsak är det nu kommunerna som landets studenter har att förlita sig på när det kommer till att tillhandahålla bostäder. Över hälften av Sveriges högskolekommuner uppger samtidigt att de har ett underskott av studentbostäder.

Allra störst brist är det i Sveriges stora studentstäder och i huvudstaden, men vi kan förvänta oss att även i Växjö kommer jakten på bostad att försvåras för höstens studenter.

Den stora bristen gör att kötiden till en studentlägenhet är lång – ibland med smått absurda resultat i städerna med högst tryck. Vissa bostadsförmedlingar har så långa köer att den sökande med stor sannolikhet redan har en examen innan de ens har en chans att få en bostad.

Regeringen utökade visserligen antalet utbildningsplatser för såväl kortare som längre utbildningar för att mätta årets höga söktryck, men detta löser långt ifrån problemet med bostad. Det är ett problem som heller inte kommer att gå att åtgärda tills terminsstarten om drygt två månader.

En möjlighet för höstens drabbade studenter är det faktum att flertalet universitet och högskolor fortfarande bedriver distansundervisning med anledning av Covid-19 – en del studenter behöver således inte flytta med antagningsbeskedet. Men vad händer sedan?

Var kommun är såklart glad över att ha ett universitet, men de tar bara russinen ur kakan eftersom de uppenbarligen inte tar sitt ansvar att tillhandahålla bostäder.

Nåväl, det tar trots allt tid att bygga bostäder säger den som vill ta kommunernas parti. Det, skulle ni ha tänkt på för tio år sedan. För nu står vi här, igen.

Beatrice BackmanSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons