Annons

75 dagar bättre än 18 år

Det låter allt lite grekiskt, möjligheten att arbeta deltid men i praktiken få en heltidslön via arbetslöshetsförsäkringen. Det är dock en mycket svensk konstruktion.
Ledare • Publicerad 25 februari 2014
Foto: Bertil Enevåg Ericson / TT

Det var med Alliansens arbetslinje systemet förändrades från deltidstämpling i perioder om sex år med möjlighet till förlängning i ytterligare två perioder. Men steget från deltidsstämpling i 18 år till 75 dagar var ingen smärtfri process. P4 Kronoberg påminner oss i ett inslag om att förändringen mötte stark kritik när de infördes, inte minst från fackförbundet Kommunal med flest deltidsarbetande medlemmar. Reformen beskrevs i termer av en tickande bomb, som skulle dränera omsorgen på personal och tvinga deltidsarbetande ut i en ofrivillig arbetslöshet. Så blev emellertid inte fallet.

Även om det är svårt att belägga ett orsakssamband har antalet heltider ökat i landets kommuner samtidigt som deltidsarbetslösheten minskat. Utvecklingen är alltså positiv.

Kommunal driver fortfarande kravet att 75-dagarsregeln ska rivas upp. Samtidigt förespråkar förbundet en lagstadgad rätt till heltid. Om normen är heltid är det märkligt att samtidigt verka för en modell där deltid premieras. Deltidsstämplingen gjorde det bekvämt för arbetsgivarna att fortsätta bygga scheman kring deltider, samtidigt som det allmänna fick betala via skatt och a-kassa. Den omfattande deltidsstämplingen var inte bara ett exempel på misshushållning av gemensamma resurser, den höll också företrädesvis kvinnor fast i bidragsberoende. Dit bör vi inte återvända.

Marcus Svensson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons