GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

ACAB! ACAB!

Skanderar massan. Och TV-serien ”Cops” raderades från TV-kanalerna. Den höll inte längre godhetsmåttet.
Ledare • Publicerad 21 juli 2020
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.
Foto: Johan Nilsson/TT

Massdemonstrationer ägde rum. Och poliser hyllades för knäböjningar, men inte för mycket annat.

Rasism och återigen rasism. Skanderar massan. Och polisen blev symbol för den onda våldsmakten.

Nu är ACAB på allas läppar: All Cops Are Bastards. Det groende polishatet har spridit sig som ett virus, från USA till Sverige. Och precis som TV-serien verkar folk nu vilja radera polisen ur det svenska rättssystemet.

Kändisar som Zara Larsson och Kakan Hermansson har öppet skrutit om sitt polishat på sociala medier. Stora demonstrationer har genomförts i Sveriges storstäder, för rörelsen Black lives matter, mot rasism och mot polisbrutalitet.

Dessa kändisar och vana demonstranter hoppar som vanligt på den senaste samhällstrenden för att visa att de står på ”rätt” sida av en konflikt, men för ett par dagar sedan nådde polishatet och denna rörelse en ny nivå.

Två akademiker vid Lunds universitet gick i en debattartikel i Sydsvenskan ut med att den största delen av polisstyrkan bör ”skalas bort”. Den svenska polisen är, på toppen av detta, även rasistisk.

Det som är anmärkningsvärt är att artikeln skrevs under med akademikernas respektive titlar vid den rättssociologiska institutionen på Lunds universitet. När företrädare från ett universitet går ut med detta från en så pass etablerad plattform som Lunds universitet gör de i och med detta anspråk på att ha sakkunskap i frågan och tar sina påståenden till en helt annan nivå än en kändis instagramkonto.

”Vi anser att polisen måste reduceras, och att dess systematiskt rasistiska arbete och teknologi måste stoppas.”

Skriver de. Lösningen på problemen stavas enligt den rättssociologiska institutionen färre poliser, inte fler. Det är en syn på den svenska polisstyrkan som är helt verklighetsfrånvänd.

Politikerna talar om våldsspiralen. Den onda cirkel av brott och kriminalitet som gjort att flertalet unga, tidigt i livet, går med i den kriminella banan. Operation Rimfrost har fått sättas in i Malmö och i flera städer. Våldet ökar, kriminaliteten ökar och det är ett faktum. Men i denna omöjliga ekvation så ökar även polishatet. Nu har även ett av Sveriges största universitet gett sig in i debatten och verkar till synes vilja radera Cops från utbudet, eller i varje fall ge dem en sämre sändningstid.

Ingen som har sett videon när George Floyd, med en polismans tyngd mot halsen, panikartat kväver ur sig orden ”I can’t breathe” kan tycka något annat än att det var fruktansvärt. Men protesterna som till en början handlade om att motarbeta rasism och polisbrutalitet har slutat handla om det och mynnat ut i en annan typ av hat. Som nu har sträckts sig hela vägen till den svenska polisstyrkan och den svenska akademin.

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Smålandsposten och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Läs mer