GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Agera mot brott mot de äldre

Äldre är ett av vårt samhälles mest skyddsvärda individer. Brott mot äldre är inget annat än avskyvärt. Därför är det alarmerande att se att viss brottslighet mot äldre ökat på senare år.
Publicerad 21 november 2021
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

Ledare

Även om äldre i rena antal på totalen inte är mer brottsutsatta än andra, är brott riktade mot äldre extra alarmerande av flera skäl. Äldre har exempelvis svårare att värja sig när de utsätts för våld och hot. De har oftare nedsatt fysisk förmåga rörande exempelvis syn och hörsel. Äldre är dessutom mindre tekniskt kunniga än de yngre och kan därför vara lättare byten för bedragare. Kriminella brukar i sina strategier utnyttja dessa saker.

P3 rapporterade i somras om att bedrägerierna mot äldre ökat sedan januari 2019. Offer för fullbordade bedrägerier brukar oftast vara äldre. När det rör telefonbedrägerierna var genomsnittsoffren runt 80 år gamla. Enligt Polisens nationella bedrägericenter lär dessutom mörkertalen vara stora då en hel del inte inrapporterar bedrägerier då de skäms eller beskyller sig själva för de blivit lurade.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Brott som exempelvis väskryckning brukar också oftare riktas mot äldre och funktionsnedsatta personer som är fysiskt svagare och har svårare att värja sig. Det har också förekommit fall av stöld mot äldre och våldtäkt av äldre i det egna hemmet. Ett exempel är att en man i medelåldern som tidigare varit anställd i hemtjänsten i år dömdes till fyra års fängelse efter att ha våldtagit en 90-årig kvinna i hennes hem.

Brottsutsatthet kan ta extra hårt på den äldre. I värsta fall kan skapa en paranoia som gör denne mer skeptisk inför att lämna hemmet eller ta kontakt med andra. Det kan elda på den ensamhet som äldre kan uppleva. Det kan öka risken för ångest, depression och andra psykiska besvär. Det kan dessutom ta längre tid att återhämta sig fysiskt. Äldre tenderar dessutom att oroa sig för brott i större utsträckning än andra grupper. Som exempel kan man ta upp att femte kvinna över 74 undviker att gå ut på kvällarna.

”Som exempel kan man ta upp att femte kvinna över 74 undviker att gå ut på kvällarna.”

Överlag får äldrefrågor inte ett tillräckligt utrymme i den nationella debatten. Den behandlar inte äldrefrågor i den utsträckning som är nödvändigt, i synnerhet inte med tanke på att en väldigt stor portion av landets befolkning består av just äldre.

Det är viktigt att stärka insatserna som hjälper äldre att värja sig mot brott. Den tekniska utvecklingen har gått snabbt och ibland sprungit om vissa. Även om många äldre klarar det bra, finns det flera som behöver extra stöd. Äldre ska kunna ha stärkt kompetens att hantera den stora mängd teknik som man behöver ha i vardagslivet idag. Fler äldre upplever även att det kan vara svårt att orientera sig i rättsväsendet efter de utsatts för brott, och även där bör man satsa mer på att underlätta deras navigering.

Det är även viktigt att hemtjänsten och andra som är i kontakt med de äldre gör noggranna kvalitetssäkringar av sin personal, samt har goda resurser för att se till att det inte är för många personer som ska rotera runt den äldre. Just så den äldre ska få en fast kontakt, vara mer bekant med de som ska hjälpa denne och inte råka släppa in obehöriga.

Att skydda våra äldre mot brottsutsatthet borde helt enkelt vara en ännu högre prioritet.

Evin BadrniyaSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Smålandsposten och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.