Agera resolut mot (S)-korruption

Timbro, i form av dess medarbetare Adam Danieli, har förstås rätt i påståendet i Expressen att Socialdemokraterna har missbrukat utnämningsmakten under sina åtta år i Rosenbad. Danieli har synat utnämningarna och funnit att fler socialdemokrater än personer från alla de andra partierna sammanlagt – tjugosex stycken – har blivit utnämnda till myndighetschefer. Viktar man dessutom för myndigheternas storlek handlar det om inte mindre än nittio procent socialdemokratiska chefer.
Ledare • Publicerad 20 september 2022
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

Ett slumpmässigt socialdemokratiskt kompetensregn är det förstås inte fråga om. I flera fall har kvalifikationskrav uppenbart åsidosatts.

Som vanligt med andra ord.

Den här historien upprepar sig med några års mellanrum i Sverige. Ett ohöljt socialdemokratiskt missbruk av utnämningsmakten leder till en debatt, man påpekar att det där strider mot grundlagen, det kanske blir en diskussion i Konstitutionsutskottet eller ett borgerligt vallöfte. Och så händer inte så värst mycket mera.

Det är svårt att komma åt det. Den förra borgerliga regeringen försökte styra över det till politiskt neutrala utnämningar. Men det bygger på att Socialdemokraterna efter nästa maktväxling plötsligt drabbas av ett konstitutionellt samvete och gör detsamma. Det kommer de aldrig att göra. Det handlar om en form av maktmissbruk som ligger i Socialdemokraternas DNA. De har hållit på på det sättet i långt över ett halvt sekel.

Foto: Jessica Gow/TT

Ett alternativ som har diskuterats är ju att införa ett amerikanskt system där hela statsadministrationen byter ledning alltefter att regeringar skiftar färg. Men det vore praktiskt svårt och principiellt oangenämt.

Timbro menar att en hel rad chefer och generaldirektörer hur som helst bör entledigas, alltså sparkas, av en ny regering. Men det låter sig inte göras så enkelt. Även höga myndighetschefer har anställningsskydd.

”Vad som däremot bör övervägas är att möjligheten till omstöpning av myndigheter.”

Kanske finner man att några kan läggas ned (här bör regeringen Kristersson agera lika resolut som regeringen Reinfeldt som omgående lade ned Djurskyddsmyndigheten och Arbetslivsinstitutet). Hur som vidgas sådana givet att man överför värdefulla funktioner till en annan myndighet. Alternativt skapar man nya förvaltningsenheter.

Under sådana processer är regeringen betydligt friare att sortera bland reell kompetens och politisk (in)kompetens och forma organisationerna därefter. Det kommer inte lösa problemet socialdemokratisk korruption men man kan flytta positionerna i rätt riktning.

Är man ändå i färd med att göra sig sådant besvär kan man gott se över ofoget att myndigheter bildar opinion, en annan sida av myndigheternas politisering som fått fortgå alldeles för länge.

Oavsett den kommande regeringens sammansättning och parlamentariska stöd är detta ett reformområde där man borde kunna räkna med samsyn mellan de blågula partierna. Man kanske skall fundera i termer av en förvaltningsminister för ändamålet?

Fredrik HaageSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Smålandsposten och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.