Annons

Aktivistkritik vilseledde Reportrar utan gränser

Sverige hamnar på tredje plats i Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex som i övrigt är en dyster läsning. Men Sveriges resultat påverkas också negativt av aktivistjournalisters vilseledande anklagelser om rasism på Sveriges Radio.
Ledare • Publicerad 3 maj 2022 • Uppdaterad 4 maj 2022
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.
Norden i topp.
Norden i topp.

Det är åter en dyster bild av pressfrihetens utveckling som ges i Reportrar utan gränsers index över världens länder. Den auktoritära utvecklingen i många stater och Rysslands invasion av Ukraina är två mycket negativa inslag. Påtagligt är också att möjligheterna till att utföra fri journalistik begränsas i EU-stater som Ungern, Polen och Rumänien.

Sverige är på medaljplats även i år. Det är en hedrande bronsplats. Men det går inte att luta sig tillbaka och ta pressfriheten för given.

Annons

I ett separat index som rör säkerheten för journalister hamnar Sverige lägre. På plats 32. Så sent som under de våldsamma upploppen under påskhelgen där poliser angreps med stenar och våld hamnade också den fria pressens företrädare under våldsam attack.

Svårigheterna för medier att arbeta i områden som är utsatta av kriminella har länge underskattats. Det har varit populärare att tala om ”ägarkoncentration” eller signalunderrättelsetjänst som inskränkningar av pressfriheten. Att reportrar utan gränser understryker hoten och våldet mot journalister i Sverige vittnar om perspektiven håller på att ändras.

En annan plump i det för Sverige goda protokollet ter sig emellertid för stor, för mörk. Ja, den borde överhuvudtaget inte ens ha nämnts.

I den internationella rapportens påstås att anställda i public service-bolagen har signalerat att de mötts av rasistiska attityder och diskriminering på grund av etnisk härkomst på arbetsplatsen. Det påverkar Sveriges totala poäng eftersom landet i detta separata index hamnar på en 12-plats.

”De annars seriösa utredarna på Reportrar utan gränser tycks i just denna kategori ha vilseletts av aktivistiska journalister på Sveriges Radio.”

De annars seriösa utredarna på Reportrar utan gränser tycks i just denna kategori ha vilseletts av aktivistiska journalister på Sveriges Radio.

Det var för drygt ett år sedan en grupp journalister på public service-bolaget dels påstod att ett antal medarbetare drabbats av diskriminering, dels menade att journalistiken i sig hade ett diskriminerande inslag.

Anklagelser om diskriminering på en arbetsplats är allvarlig. Journalistklubben på företaget var ovetande om uppropet. Diskrimineringsombudsmannen har aldrig haft fall på radion. VD Cecilia Benkö menade att företagshälsovården inte fått ens några anonyma meddelanden om rasism.

Hela uppropet hade en politisk karaktär som utgår från att public service-radions journalistiska perspektiv ska förändras från att baseras på saklighet och opartiskhet till att färgas av ett identitetspolitiskt anslag. I uppropet kritiserades exempelvis bevakningen av den svenska polisen som per automatik enligt aktivisterna skulle genomsyras av samma slags strukturella rasism som poliskåren i USA.

Det talas ofta om ”hoten” mot public service. Detta är ett inre hot som urholkar trovärdigheten för bolagen i allmänhetens tjänst. Men det är synd att sammanblandningen av rasism och aktivism letar sig ända in i Reportrar utan gränsers jämförelse. En tröst är dock att Sverige i själva verket borde ha fått fler poäng i pressfrihetsindexet än landet får i jämförelsen.

Martin TunströmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons