Annons
Ledare • Publicerad 9 februari 2006

OM DET SOM DET nu verkar blir regeringsskifte i höst kommer förändringarna och förbättringarna för människorna att märkas tydligast inom hälso- och sjukvårdsvårdområdet. Plånboken skall inte som nu vara avgörande för om exempelvis patienten på grund av lidande och smärta är i behov av en operation som måste ske utomlands.

I dag ökar antalet operationer lavinartat utomlands genom de långa operationsköerna, och inte alltid står hemmalandstinget för kostnaderna av denna utlandsvård.

Annons

PATIENTEN I FOKUS - det kunde vara rubriken för den sista rapporten som de fyra borgerliga partierna i alliansens välfärdsgrupp presenterade i går. Rapporten präglas av valfrihet och öppenhet som bland annat tar sig uttryck i undanröjande av stopplagen vilken socialdemokraterna stiftat i rent politiska syften. För att ge patienterna bättre service kommer vidare den nya regeringen att avskaffa apoteksmonolet - det är bara Sverige i hela Europa som fortfarande har kvar det.

Fler vårdaktörer skall se till att patienterna tas omhand på bästa sätt. Det är patienten som skall ha makten, inte som nu politiker och tjänstemän i en märklig symbios. Patienten skall själv kunna påverka sin situation genom att enkelt få tillgång till all information om exempelvis tillgängligheten för olika typer av vård, även privat vård. Patienten skall själv få välja den läkare han vill ha.

I dag är det bara den som är någorlunda frisk som kan hålla sig à jour och leta reda på uppgifterna om var operationsköerna är kortast. De borgerliga partierna kommer att underlätta ett sådant val och de kommer också att ålägga såväl kommuner, landsting som staten informationsplikt när det gäller vård, boende och äldrevård, för att ta några exempel.

EN AV DE största skandalerna i vården handlar om förhållandena inom barn- och ungdomspsykiatrin. På några håll i landet är det i dag ett par års väntan för sjuka 13-14-åringar för att komma till behandling vid en sådan klinik. Det är helt oacceptabelt. Därför är det speciellt glädjande att de borgerliga partierna särskilt framhåller att dessa brister snabbt skall undanröjas.

Claes-Göran Hegnell

Claes-Göran Hegnell
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons