GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Allt skall offras för blomman

Sveriges försörjning av cement är snart strypt. Sjuttiofem procent produceras på Gotland av bolaget Cementa. Men på söndag går tillståndet att bedriva verksamheten ut.
Ledare • Publicerad 27 oktober 2021
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

Ett stenkast från Cementas anläggning i Slite finns ett Natura 2000-område. I den kalkrika marken växer blommor som nipsippan som inte finns på många andra håll. Sedan området stakades ut har det uppkommit betänkligheter om att gränsen är nära industrin. Men detta har hamnat i skuggan av frågan om grundvattnet.

Cementa har tillstånd att bryta kalk som snart går ut. Efter en hastigt tillkommen ändring i miljöbalken, som är tillfällig, får de bryta inom sitt nuvarande område i ytterligare några månader. Varför tillståndet inte förnyats råder det delade meningar om. Formellt har underlaget inte prövats då domstolen ansåg att ansökan var otillräcklig.

”Miljöbalken är så generell skriven att nästan vad som helst kan offras för att rädda hotad miljö”

Det saknades en konsekvensanalys för grundvattnet. Även om miljöanalyser fanns med i ansökan var det inte tillräckligt enligt domstolen. Cementa har kringgått grundläggande formalia enligt beslutets försvarare. Läser man lagen kan man undra vad domstolen inte kan begära om de önskar stoppa miljöfarlig verksamhet. Miljöbalken är så generell skriven att nästan vad som helst kan offras för att rädda hotad miljö. Att cementproduktionen skulle vara ett riksintresse och grunden för basindustrin är i sammanhanget sekundärt.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Samtidigt som riksdagen försöker rädda Sveriges ekonomi från att tvärnita och striden om miljötillståndet fortsätter verkar länsstyrelsen på Gotland leva i sin egen bubbla. Natura-området som redan tidigare orsakat huvudbry vid planering av expansion skall nu själv göras större. Gränsen föreslås utvidgas och området göras till naturreservat. Industriell verksamhet kommer mer eller mindre omöjliggöras.

Försöken att straffa industrin genom att ständigt ändra kraven kanske framstår som rationellt om man vill tvinga fram en omställning. Men då har man antagligen missat att tidshorisonten för nya tillstånd och etableringar är flera år fram i tiden. Från att nuvarande verksamhet stängs ned tills det juridiska trångmålet blivit löst kommer Sverige stå utan sina största källor till kalk och betong. Konsekvenserna är ofattbara.

Import av råvaror och ransonering av cement är inte ett slag mot ett enskilt företag utan hela basindustrin som sådan. Från gruvorna i norr till vindkraftbyggen i söder kommer bristen vara katastrofal. Byggbranschen har också inget riktigt alternativ när fundamenten skall gjutas. Kanske om några år, men knappast om en månad.

Det är inte en omställning av ekonomin utan nedstängning. För vad? Enstaka blommor och insekter som skall skyddas i Gotlands norra våtmarker. Detta är den strid som länsstyrelsen väljer att ta.

Om man tycker att det finns en ovilja från allmänheten mot hur miljöfrågan hanteras av regeringen och myndigheter idag kan man knappast förvänta sig något mindre om ett år. Domstolar och myndigheter verkar ha bestämt sig att driva frågan så långt som det går. Kosta vad det kosta vill. Valrörelsen kommer bli svår om regeringen låter detta fortgå.

PONTUS WESTERHOLM

Pontus WesterholmSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Smålandsposten och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.