Annons

Almedalsuniversum 2021

I ett vanligt politiskt Sverige skulle medierna fyllas av samhälleligt plockgodis från Almedalen just nu. Den så kallade Visbyveckan hade varit i full gång och vi hade matats med utspel efter utspel, opinionsmätning efter opinionsmätning och floder av intervjuer av varierande substans.
Ledare • Publicerad 3 juli 2020
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

Allt till glädje för nationens konsulter, som sedan länge har övertagit veckan från politikerna.

Så visst, det är synd om Gotland som går miste om intäkterna men det är faktiskt rätt bra att veckan ställs in.

Annons

Merparten av svenskarna ägnar nog inte det där någon större uppmärksamhet och det är svårt att klandra dem. Visbyveckan har kommit att bli så massiv att den liksom blivit självgraviterande, som ett svart hål. Andra fysikaliska element än journalister, politiker och konsulter gör bäst i att hålla sig därifrån och betrakta det hela som ett separat litet kosmos.

För varje år har dragningskraften bara blivit starkare. Varenda gång det senaste decenniet har många sett med förundran på hur det kan växa så där till synes bara av sig självt och trott att det måste ta stopp någon gång. Men det krävdes en pandemi för det.

Nu bör de politiska partierna ta tillfället i akt och hämta andan och tänka efter: vad gör de egentligen i Almedalen? Har de där att göra om de inte har något att säga? Alltså något som verkligen bryter igenom det kompakta surret? Åtminstone i mellanvalsår har de sällan det. Och på senare år har det hänt att partiledare har struntat i vara där. Föll deras partier i opinionen på grund av det?

Alla vet att de politiska partiernas närvaro numera snarast är bakgrundskoreografi för något annat. Partiernas egna strateger vet det, även om det inte alltid är en sanning man gapar ut. Men det börjar bli dags att släppa konvenansen och öppet ställa kostnaden i tid och pengar för att medverka mot alternativ.

Det tänks vara en stor demokratisk arena men tänker man efter är det inte riktigt så vackert. I alltför hög grad handlar det om en samlingsplats för organisationer och särintressen som lägger ut pengar på att synas och underförstå att de behöver ännu mer pengar. På senare tid har även kommuner börjat rulla in sina skattebetalares kulor på banan.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Den typen av aktörer lär nog inte överpröva sina planer till nästa år (kanske med undantag för vinstdrivande företag). Det är ännu en anledning till att partierna bör bli mer kritiska. Om de drar ned på sitt engagemang blir det åtminstone svårare för intressesektorer och offentliga aktörer att motivera sina kostnader. Det där samförståndet av självklarhet blir svårare att upprätthålla.

Sedan skall man väl inte teoretiskt utesluta att alla partier har något så spektakulärt att säga just under veckan att de måste vara just där. Supernovor inträffar ju faktiskt.

Fredrik HaageSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons