GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Älmhult borde inte ligga i länets skattetopp

En rejäl skattehöjning väntar i borgerligt styrda Älmhult.
Ledare • Publicerad 18 oktober 2021
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.
Älmhult får en högre kommunalskatt än S-styrda Lessebo.
Älmhult får en högre kommunalskatt än S-styrda Lessebo.
Foto: Peter Ottosson

Det märks att det snart är valår när kommunalskatten lyfts fram. I S-styrda Kalmar som har en uttaxering som är 1,50 kronor högre än i M-ledda Växjö säger kommunstyrelsens ordförande Johan Persson att en skattesänkning kan aktualiseras i slutet av 2020-talet. Det kan ses som ett svar på en ny organiserad M-ledd opposition.

I Värmländska Arvika, också det ett S-fäste, talas det om en skattesänkning efter flera återkommande skattehöjningar. Ett svar på ett lokalt antietablissemangsparti.

I Älmhult föreslås dock redan nu en ovanligt stor skattehöjning. Den C-ledda kommunen under ledning av kommunalrådet Elizabeth Peltola vill höja skatten med 90 öre till en ny nivå på 32,96. Bara Tingsryd och Uppvidinge två kommuner med hela andra förutsättningar, kommer då att ha ett högre skatteuttag än Älmhult.

Älmhult är på den svenska ekonomiska kartan ett stort undantag. Kommunen har nämligen en skattekraft som endast överträffas av storstadskommuner och några gruvorter i Norrbotten. Skattekraften speglar den lokala lönesumman och speglar därmed faktorer som näringsliv och demografi.

Älmhult har en högre skattekraft än Växjö och Jönköping. Ja alltså högst i Småland. Lessebo får jämförelsevärdet 77, Tingsryd 83, Växjö 94 och Älmhult 101. Det speglar inte minst Ikeabolagens närvaro i kommunen.

Intressant är att Kalmar numera har en högre skattekraft än Växjö. Det borde stämma till eftertanke i Stadshuset i Växjö.

Och att Oskarshamn som tidigare hade en skattekraft i klass med Älmhults har fallit på listan.

Det låter på det hela taget enkelt. Älmhult har jämförelsevis ”rika” invånare.

Men det betyder inte att kommunen är rik. Skatteunderlag och faktiska intäkter är inte samma sak. Skatteutjämningen spelar bland annat in.

Det brukar vara lättare för S-kommuner att sänka skatten, då protesterar inte fackliga organisationer, och för borgerliga kommuner att höja skatten. En skattehöjning från en borgerlig kommunkoalition som Nya alliansen i Älmhult manifesterar allvar, att det är en sista utväg. Någon opposition finns heller inte utan skattehöjningen välkomnas av Socialdemokraterna.

”Att Älmhult får en högre uttaxering än den enda egentliga S-bastionen i länet, Lessebo kommun, kan dock inte ses som någon politisk framgång.”

För skattebetalarna i Älmhult blir dock skattechocken något begränsad. Det tål att upprepas att för den som arbetar så äts en del av skattehöjningen upp av det statliga jobbskatteavdraget. Om kommunalskatten idag är 23,9 6 så betalar en låginkomsttagare ungefär 25 procent i faktisk skatt.

När kommunalskatten ökar så ökar också jobbskatteavdraget.

Sänks skatten avtar istället jobbskatteavdraget.

Komplicerat. Men tanken är att särskilt höga kommunalskatter ska begränsas i syfte att öka drivkrafterna till jobb. Jobbskatteavdraget får därför en slags utjämnande konsekvens mellan kommunerna. Det gynnar Älmhult och det missgynnar Lomma.

Men att Älmhult får en högre uttaxering än den enda egentliga S-bastionen i länet, Lessebo kommun, kan dock knappast ses som någon större politisk framgång.

Martin TunströmSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Smålandsposten och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.