Annons

Anders Björck borde ha valts

Den som vill få perspektiv på det svenska tillståndet nu under coronakrisen bör läsa Expressens intervju i går med förre moderate försvarsministern Anders Björck. ”Jag blir både arg och ledsen. Vi kan inte skydda vår egen befolkning och vi kan inte skylla på någon eftersom beslutet att rusta ner är vårt eget...Jag känner ett inre raseri över att flera generationers arbete av miljoner svenskar som byggde upp försvaret har raserats. Det är ett hån mot dem.”
Ledare • Publicerad 21 april 2020
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.
Foto: MAJA SUSLIN / TT

Björck talar här inte bara om det militära försvaret utan om totalförsvaret. Allt det som successivt monterades ned från mitten av nittiotalet och framåt. Sådant som en pandemi skulle Sverige ha klarat mycket bättre i dag eftersom det svenska totalförsvaret var förberett på allt. Man hade gigantiska matlager, stora bergsrum (som kunde klara ett kärnvapenanfall), militära lager av medicin, fältsjukhus, med mera med mera. Man var helt på det klara med att en pandemi förmodligen skulle komma i spåren av ett krig och var förberedd även på det.

Björck är på ren svenska jäkligt förbannad. På alla politiker, även inom det egna partiet, som glatt och naivt förstört svensk beredskap. Ställd inför uppgiften att regeringen tänker återupprätta det psykologiska försvaret i form av en ny myndighet, har han följande kommentar:

Annons

”Jag tänker på Charlie Chaplin och filmen ”Pappas pojke”! Pappan är glasmästare och pojken går runt i samhället och krossar rutor, och lägligt nog dyker pappan upp efter pojkstrecket och säljer sina tjänster. Så är det i regeringen och politiken i dag också. De har sålt ut allt, men nu ger de sig själva beröm för att de återupprättar det självklara.”

Men intervjun med Björck ger inte bara perspektiv på svensk beredskap utan även svensk partipolitik. Björck är inte bara erfaren och insiktsfull. Det märks att han tillhör den lilla skara (före detta) politiker som verkligen bryr sig om Sverige. Hur många av dagens verksamma politiker är upprörda för att det inte finns beredskapslager av konserver? Då är det betydligt lättare att se deras medialt anpassade upprördhet över ojämnt uttag av föräldraförsäkringen eller över att någon ritbordsplanerad miljöomställning går för långsamt.

Till moderaternas misstag (ja, andra partier har förstås sina) hör att man aldrig valde Anders Björck till partiledare. Det sågs inte som modernt och framtidsinriktat att sätta en klassisk högerman vid rodret. Men i dag ser vi konturerna av ett slags politiskt facit. Med Björck hade Sverige i Moderaterna haft en stark politisk kraft som protesterat, kanske till och med kunnat hindra, avvecklingen av det svenska försvaret. Vi hade även haft en politisk kraft som motsatt sig, kanske till och med kunnat hindra, nedrustningen av rättsväsendet, och en politisk kraft som motsatt sig, kanske till och med kunnat hindra, Sveriges extremt liberala invandrings- och flyktingpolitik och slappa inställning till medborgarskapet.

Hade Sverigedemokraterna över huvud taget suttit i riksdagen i dag under sådana omständigheter? Något för moderater att kontemplera över.

Hur som, Björck menar att Sverige efter Coronakrisen bör tillsätta en parlamentarisk utredning som får i uppdrag att ta fram förslag på ett totalförsvar som faktisk kan skydda Sverige i kristider, under militära och andra hot. Den utredningen behöver en ordförande. Vad sägs om Anders Björck?

Fredrik HaageSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons