Annons

Andersson pressar till Eneroths fördel

Utsatta skall inte känna ansvar för de konsekvenser som förövare drabbas av om de visar sig vara skyldiga.
Ledare • Publicerad 2 december 2021
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

”Var kommer alla dessa små män ifrån? De som misshandlar kvinnor. De som köper sex. De som tafsar och ”kladdar”. De som förföljer och hotar. De som hatar på nätet. De som förminskar andra människors värde och framhäver sig själva. Dessa små ynkliga män som inte har förmågan att se andras värde, att respektera andra, att förstå att ett nej är ett nej.

Jag blir bedrövad när några hävdar att det är synd om dessa män. Allvarligt talat - ingen dålig barndom, ingen frånvarande far och inget hål i själen kan försvara övergrepp. [...]

Annons

I grunden handlar det faktiskt om vår människosyn. Om allas lika och okränkbara värde. Om rätten för både kvinnor och män att få vara en fri människa, med egen makt och eget värde. Svårare än så är det inte.”

Men det blev visst svårare än så för mannen bakom dessa ord, infrastrukturminister Thomas Eneroth (Facebook 18/4-2021). Nästan samtidigt som statsminister Magdalena Andersson meddelade att han får förnyat förtroende som statsråd meddelade Särskilda åklagarkammaren att en förundersökning om sexuellt ofredande inleds.

Både han och statsminister Andersson välkomnar detta och ser det som en styrka att partiet har en kultur där medlemmar kan lyfta den här typen av känsliga frågor trots de ojämlika maktrelationer som oundvikligen råder inom partier, och trots att det kan få allvarliga konsekvenser för regeringen.

Infrastrukturminister Thomas Eneroth fick stöd av statsministern samtidigt som förundersökningen pågår. Det sätter press på de inblandade.
Infrastrukturminister Thomas Eneroth fick stöd av statsministern samtidigt som förundersökningen pågår. Det sätter press på de inblandade.Foto: Sören Andersson/TT

Men samtidigt skickar Magdalena Andersson med budskapet att: ”Det finns ingen tvekan om vad som hänt och Tomas Eneroth har bett kvinnan om ursäkt. Han har varit tydlig med att det var oavsiktligt från hans sida, jag ser ingen anledning att inte tro på det”

Det är uppenbart att statsministerns ord sätter press på offret och vittnen till händelsen: Eneroth, som har allt att förlora på denna historia anses alltså av statsministern ha återgett händelserna hundra procent korrekt och dessutom haft kapacitet att avgöra att de inte når upp till lagens definition av sexuellt ofredande. Det är en ganska vågad investering från en nytillträdd statsminister.

I Sverige är man förstås oskyldig tills man fälls för ett brott. Men Eneroth har erkänt att något hänt och att det, trots att det inte var meningen, skulle kunna röra sig om sexuellt ofredande.

Det är inte imponerande att personen som skrev den inledande texten inte avgick från sitt ämbete så snart denna händelse var ett faktum. Socialdemokraterna har varit ledande i arbetet att vända på bevisbördan när det kommer till sexualbrott så att även våldtäkter som begåtts utan uppsåt skall leda till fällande dom. Eneroth och partiledningen borde ge offret och förundersökningen utrymme och inte uttrycka förväntningar på utfallet. Makten i Stockholm är viktig men bygger på förtroende ute i lokalföreningar runt om i landet.

Det är avgörande att brottsoffer i dessa situationer inte skall känna sig ansvariga för de konsekvenser som en gärningsman kan drabbas av. Eller att det är upp till gärningsmannen att avgöra vad som är ofredande. Den feministiska segern att få landets första kvinnliga statsminister är liten jämfört med att kvinnor på arbetsplatser i hela landet stärks i att de kan anmäla chefer eller andra med makt utan att göras ansvariga för hur verksamheten drabbas. Det gör mer för kvinnors utsatthet.

Jacob SidenvallSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons