Annons

Anderssons historik talar för fastighetsskatt

Statsministerns handlingar väger tyngre än hennes ord i valrörelsen.
Ledare • Publicerad 10 augusti 2022
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

”Det är helt absurt att M driver kampanj om detta” statsminister Magdalena Andersson till Sveriges Radio när hon får frågor om en möjlig fastighetsskatt. Oppositionen varnar för att Socialdemokraterna efter valet kan komma att införa en beskattning på fastigheter baserat på deras värdering på marknaden, något som snabbt skulle möblera om ekonomin för många hushåll.

Anledningen till att Moderaterna varnar för skatten är att Vänsterpartiet och LO just nu kampanjar för att skatten skall införas. Socialdemokraterna är beroende av båda dessa aktörer för sitt maktunderlag och kommer att behöva förhandla för att bilda regering. LO har under tidigare S-regeringar fått stort genomslag för fackförbundets reformförslag. Men Socialdemokraterna som parti driver inte frågan.

Det är inte absurt att se till statsministerns handlingar istället för ord.
Det är inte absurt att se till statsministerns handlingar istället för ord.Foto: Peter Wallberg
Annons

Men så såg det också ut med skatten på drivmedel inför valet 2014. Partiet, och dåvarande finansminister Magdalena Andersson, lovade vid upprepade tillfällen i den valrörelsen att inte höja skatten på diesel och bensin. Efter regeringsbildningen var det en av de första sakerna man gjorde, senare lade man också till en indexering så att skatterna kunde ökas automatiskt under hela mandatperioden.

Så ser man till vår statsministers gärningar och inte bara hennes ord finns det fog att oroa sig: det är långtifrån absurt att varna för att fastighetsskatten ligger på förhandlingsbordet.

Till saken hör också att regeringen planerar en beredskapsskatt för att finansiera satsningar på försvaret. Samtidigt kan inte skattemedel öronmärkas på vägen in i statskassan, namnet är bara ett sätt att förklara varför man genomför en skattehöjning.

Utformningen av denna skatt har Socialdemokraterna ännu inte velat avslöja. Försvarsministern och statsministern uttrycker att det kommer vara de rikaste i samhället som skall bidra mer till samhället (något de förstås redan gör i totalbelopp). Värnskatten som nyligen togs bort var en skatt på inkomster från arbete och kan därför knappast anses gälla de rikaste i samhället. Men någon form av beskattning kommer att dyka upp om vänsterblocket blir det största.

Den förhandlingssituation som kommer att uppstå gör det mycket lätt för Socialdemokraterna att införa en fastighetsskatt utan att erkänna ansvaret för saken. Så har det nämligen gått till under två mandatperioder: reformer som man vill kännas vid presenteras som egna, sådana man skäms för är resultatet av förhandlingar med andra eller något som oppositionen tvingat fram. Men längst ned på budkavlarna står alltid regeringen som avsändare. Det är därför regeringar förr i tiden avgick om de inte fick igenom sin budget, man ville kunna stå för den politik som drivs.

Vi har alltså åtta år av svag koppling mellan förslag och utförare, en statsminister som tidigare brutit vallöften, två viktiga aktörer som driver på för fastighetsskatt, ett socialdemokratiskt parti som letar efter lämplig utformning av beredskapsskatten men vi förväntas instämma i att det är helt absurt att oroa sig.

Jacob SidenvallSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons