Annons

Anklagelsen och agendan

Det sägs att besvärande beslut ska presenteras på presskonferenser på fredagseftermiddagar när merparten av journalisterna har lämnat redaktionen för fredagsmyset (i Växjö) eller after worken (i Stockholm). Då får nyheten ingen eller i vart fall ingen större uppmärksamhet.
Ledare • Publicerad 29 mars 2011

I fredags eftermiddag kom så domen i ett medialt tämligen uppmärksammat fall. Med tanke på offentliggörandets tidpunkt fick rättsfallet större medieutrymme före domen än efter domslutet. Anklagelserna och åtalet formar minnebilden av fallet, inte tingsrättens friande dom.

Fallet: En bloggare i Stockholm filmar med sin mobiltelefon två civilklädda poliser i Hornstulls tunnelbanestation när de ingriper mot personer som misstänks för att inte ha erlagt biljett. Poliserna reagerar starkt och tog tag i mannen och tvingade honom enligt åtalet att radera filmen. Mannen lyckades dock senare återskapa filerna i telefonen och publicerade dem på sin blogg vilket ledde till en intensiv och berättigad debatt om polisbrutalitet, medborgarjournalistik och nätets makt. Nätaktivismens baksidor blev dock omgående uppenbara. Även om bloggaren själv inte publicerade namnen på polismännen identifierades de snabbt på andra hemsidor. I nätets domstol saknade poliserna advokater och journalisterna, bloggarna pressetiska regler.

Annons

I artiklarna om den friande domen citeras symptomatiskt också bloggaren som konstaterar att "uppgivenheten ökar ytterligare i och med en sådan här dom." Filmen visar också på en påfallande omdömeslös aggressivitet från en av poliserna som också får sällsynt hård kritik i domen. Det måste sägas.

Men båda sidor måste inte bara höras i en process utan också skildras sakligt i efterhand. Vad som inte nämns i merparten av artiklarna om den friande domen är för det första att målsäganden enligt domen själv överdrivit såväl våldet mot honom själv som polismännens påstådda brutalitet mot ett antal ungdomar i stationen. I medierapporterringen har det för det andra sällan nämnts att mannen dessutom hade en politisk agenda i fallet vilket, enligt tingsrätten, kan påverka hans trovärdighet.

Agendan dolde han inte själv, men många medier mörkade den. Bloggaren hade en nära relation till plankarörelsen och syftet med besöken i tunnelbanan var att spana på poliser som genomförde biljettkontroller, en uppgift som normalt åligger SL. Men polisen har självfallet rätt att kontrollera ordning och biljetter i kollektivtrafiken - och kan också använde den möjligheten för att finna till exempel efterlysta brottslingar. Vad är problemet?

Frågan om granskningen av poliser är ständigt aktuell och måste vara större än organisation. I en av vinterns newsmillsdebatter noterade en erfaren kriminalpolis att många av dagens aspiranter kommer från samma miljöer som kriminella. I går åtalades också en full supporterpolis (!) i Stockholm efter en match. En annan sida av ordningsmaktens vardag ges i senaste numret av polisfackets tidning där den ena sidan upplyser om att poliser är i topp i arbetsplatsolycksstatistiken och den andra säter fokus på att nyutexaminerade poliser inte nog utbildats i våldshantering. Och en förutsättning för framsteg i processen är naturligtvis ett balanserat återgivande av de fall som når domstolen.

Martin Tunström
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons