Annie Lööf går för långt

Ledare Artikeln publicerades

När centerledaren Annie Lööf i går inledde partiets kommundagar där dess valplattformskulle presenteras var hon… precis som vanligt. Den sakta men säkert sviktande opinionstrenden oroar nog både henne och hennes strateger men hon lät det inte märkas. Hennes politiska professionalitet under inledningstalet var exakt densamma som när Centern tänkte sig bli det ledande allianspartiet.

Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Den eskalerande brottsligheten håller nu som bäst på att klättra upp på topplaceringarna i olika undersökningar av svenskarnas orosmoment. Få hävdar längre att det handlar om ökad anmälningsbenägenhet eller att det inte skulle finnas en överrepresentation av invandrarskap i statistiken. Lööf gör det inte heller, hon bara negligerar sådana aspekter och deklarerar istället sitt partis storhet.

”Tryggheten ska finnas överallt i Sverige, i varje stad, i varje stadsdel, i varje by, i varje förort, varje dag på året”. Polisen skall ha ”nolltolerans” mot brott och utanförskapet skall förstås brytas. Inte illa, minsann. Miljöpartisten Gustav Fridolins löfte att ”fixa skolan på hundra dagar” inför förra valet gör sig påmint.

Det är helt enkelt inte trovärdigt. Samma partiledare som tidigare förklarat att Sverige kan ta emot trettio miljoner flyktingar står inför valet 2018 och låter tryggheten och kampen mot brottsligheten utgöra en central del av sitt linjetal.

Finns inom partiet över huvud taget en tanke på att man själv kan ha bidragit till de problem man nu påstår sig vara bäst lämpad att lösa?

Samtidigt vill man vara motpol mot Sverigedemokraterna: ”Centerpartiet är enda alternativet om man vill byta ut Stefan Löfven och samtidigt se till att Sverigedemokraterna inte ska få något inflytande” sade hon. Verkligen? Vilket magiskt trick står just Centerpartiet till buds för att upplösa den parlamentariska treblockssituation som väntar? Uppenbarligen är det något annat än Ulf Kristerssons strategi att tvinga Sverigedemokraterna att välja mellan Alliansen och Socialdemokraterna. Centern är ju ”det enda” alternativet.

Ingen får veta. Lika lite som vi får veta vad för slags konkret politik som skall förvandla Sverige till ett brottsfritt samhälle.

Nu skall det inte begäras mer av Centern än av andra partier. Man kan ha visioner utan att omedelbart följa upp dessa med färdiga organisations- och finansieringsplaner. Men Annie Lööf går för långt. Avståndet mellan Centerns olika och snabbt påfunna positioner är för stort för att det skall vara seriöst. I alla de tre blocken i svensk politik i dag återfinns ett populistparti.

Centern är Alliansens.