GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Annie Lööf med falsk mittenmarkör

Söndagens partiledardebatt i Agenda medgav inga dramatiska nyheter kring slagordningen fram till valet. Vi vet ungefär hur truppuppställningen ser ut.
Ledare • Publicerad 8 maj 2022
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

Den är i princip densamma oavsett om Liberalerna och Miljöpartiet åker ur riksdagen eller klarar sig kvar, till och med oavsett om de finner sig själva på olika sidor av fyraprocentsstrecket.

Å ena sidan en moderatledd styrka där Kristdemokraterna och eventuellt Liberalerna bildar regering och lyckas få Sverigedemokraterna att åtminstone den här mandatperioden ställa upp och stödja budgeten.

Å andra sidan en socialdemokratisk formering där man gärna tar med sig Centern in i Rosenbad men placerar Miljöpartiet och Vänsterpartiet som stödpartier.

”Vi vet redan nu att alla garantier av typen av ”jag kommer hellre äta upp min högra sko än att…” är värda noll och intet när det blir skarpt läge”

Och ja – Annie Lööf kommer nog fatta den utsträckta handen och låta sig ledas in i de vackra gemaken. Vi vet redan nu att alla garantier av typen av ”jag kommer hellre äta upp min högra sko än att…” är värda noll och intet när det blir skarpt läge. Precis som villkoranden att Vänsterpartiet inte skall få något inflytande.

Det enda man eventuellt kan lita på fungerar i Centerns politiska kompass är känsligheten för Sverigedemokraterna. Då spjärnar visaren emot på allvar.

”På min sida finns fyra partier…” kunde Kristersson deklarera under debatten nästan på samma sätt som Fredrik Reinfeldt kunde tala om den borgerliga alliansen då det begav sig. Även från Ebba Busch ljöd detta i refräng. Att Andersson skulle sträcka ut armen och säga detsamma om Miljöpartiet, Centern och Vänsterpartiet går inte att tänka sig.

Det går däremot att tänka sig en Annie Lööf som sätter sig i en socialdemokratisk regering och räddar ett fortsatt fyraårigt maktinnehav för Magdalena Andersson. Så djupt sitter den röda markör som hon slagit ned i det politiska landskapet och som heter Sverigedemokraterna. Kring den snurrar den politiska matematiken och alla avgörande överväganden.

Märta Stenevi och Annie Lööf
Märta Stenevi och Annie LööfFoto: Fredrik Persson/TT

”Pensioner är ju ingen fråga man kan slänga sig med och ge till ytterkantspopulism” säger Lööf apropå de två pensionsförslag som nu finns på bordet. Centern kommer likväl bli tvunget att bekänna färg i skarp omröstning någon gång men det vägrar hon ge besked om. Även det ganska viktiga avgörandet kommer förstås att underkastas den matris i vilken varje vridning måste exkludera ett närmande till Sverigedemokraterna.

Om engagemanget under en partiledardebatt säger något om kommande parlamentariska överväganden gav Lööf måhända omedvetet besked. Hon menar sig stå mitt emellan ytterkantspartierna Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna. Men hon var inte i närheten av att kasta något mot Nooshi Dadgostar som motsvarade den rasistanklagelse hon ivrigt och återkommande slungade mot Jimmie Åkesson. Mentalt är hon inte i en mittenposition.

Centern planerar förvisso inte att bli stödhjul åt Socialdemokraterna. Men medpassagerare i regeringen är en annan sak.

Fredrik HaageSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Smålandsposten och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.