GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Ännu en skenlösning mot stöket

Till slut har socialdemokraterna krupit till korset om stöket i rum dit allmänheten har tillträde. Hot, skadegörelse och stölder ska inte accepteras. På en plats som bibliotek bör därtill ännu striktare normer råda, men det fortsätter undergrävas från offentligt håll.
Ledare • Publicerad 30 december 2021
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

2015 inledde skribenten Paulina Neuding den så kallade biblioteksdebatten med en text i Svenska Dagbladet (16/5 2015). Från flera bibliotek i Stockholm rapporterades det att unga personer störde besökare och personal. Det som med förmildrande ordalag beskrivs som stök har varit ett växande inslag i offentliga miljöer under en lång tid. Men att det skulle vara ett problem på bibliotek var inte ett påpekande som var välkommet.

Kulturborgarrådet Roger Mogerts (S), med ansvar för Stockholms bibliotek, gick till motangrepp och under debattens första år arbetade han och andra från vänsterhåll flitigt med att anklaga oroliga personer för främlingsfientlighet och klassförakt.

Tack och lov dog inte debatten där och då. Blåslampan har fortsatt bränna. Nu erkänner till och med regeringen problemen. 27 december presenterade justitie- och inrikesminister Morgan Johansson en lagändring som utvidgar lagen om tillträdesförbud till att även gälla badanläggningar och bibliotek.

Foto: Jonas Ekstromer/TT

Möjligheten att med lagen i ryggen porta någon från en butikslokal har funnits sedan första mars. Att det ofta krävs en fällande dom mot personen har dock gjort att många näringsidkare ändå står handfallna. Vad spelar det för roll om utredningar ändå läggs ned av polisen?

Lagen är till synes otillräcklig. Omständigheterna pekar också på att det kommer bli ännu svårare att använda den som det är tänkt i biblioteksmiljön. Den kan bara användas mot personer över femton år och om besluten för butiker är något att gå efter kommer det krävas mycket arbete från bibliotekens sida för att få någon portad.

”Tack och lov dog inte debatten där och då.”

Svensk biblioteksförening har såväl tidigare som nu kritiserat förslagen för att bryta mot bibliotekslagen. De menar att absolut alla skall välkomnas. Om bibliotekens anställda anser att åtgärder är kränkande kan man förstå hur stöket urartat till dagens situation.

När Brottsförebyggande Rådet förra året kartlade störningar vid trettionio huvudbibliotek fann de att samtliga utsattes för brott och eller ordningsstörningar. För de mest drabbade, framförallt i storstadsområden, var det återkommande problem.

Det som borde vara fullt rimligt är att avvisa och porta personer som stör eller begår brott. Nu krävs dock rättsprocesser för att hantera dessa personer.

Att inse vidden av problemen är bara början. Om det skall bli lugnt på biblioteken igen behöver både lagen vara ändamålsenlig och de anställda vara villiga att upprätthålla bibliotekens normer. Där det krävs behöver även kommuner kunna tillgå med väktare om risken för brott hindrar verksamheten.

Debatten som Paulina Neuding inledde 2015 är långt ifrån över. En lagändring kommer inte lösa problemen. Mer måste till.

Pontus WesterholmSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Smålandsposten och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.