Ännu en våldsgräns passerad?

Ledare Artikeln publicerades
Foto:Drago Prvulovic

Det går absolut inte att utesluta ett samband, vilket på polisspråk betyder att det finns ett samband. Och det behöver man ju inte vara kriminolog för att räkna ut, att om ett ungdomsgäng kastar sten mot polisen i problemområdet Araby på torsdag kväll, och en privatbilist blir utsatt för stenkastning av ett ungdomsgäng strax senare, en bit därifrån, så finns det nog ett samband. Eller så skall man vara just kriminolog för att inte se det.

Hur som helst; först en numera vanlig bild i Sverige: polis ute i förort griper en yngling och dennes kompisar rycker in för att förhindra ingripandet, i det här fallet med stenkastning. Polisen drar sig tillbaka, i det här fallet dock med den misstänkte i baksätet.

Kvällens fortsättning är desto mer upseendeväckande: En 26-årig kvinna kör österut längs Mörners väg, ser en skara ungdomar vid vägen - och dessa kastar en sten som far in igenom bilrutan och träffar henne i ansiktet. Polisen som sedermera körde henne till sjukhuset kan inte svara på om hon fick glas i ögonen, bara att hon klagade på sveda i dem, och att hon förstås hade smärtor i ansiktet.

Upprörande, men framför allt olycksbådande. Kvinnan åkte i vad som måste räknas som en relativt central del av staden. Passerades just en ny svensk laglöshetens symbolgräns i Växjö? Ett kollektivt maktdemonstrativt våld som nu brutit igenom den polisiära skyddsvallen och träffar – vem som helst? När som helst? Och var som helst?

Till saken hör förstås att Araby är en ovanlig no go–zon (som det hette innan polisen blev för obekväm med ordet) som inte ligger utanför utan i själva staden. Därför är det i den meningen ganska lätt för gängen att utvidga radien för sin makt om de vill.

Men är det också lätt i praktiken? Kan polisen garantera att detta var en engångsföreteelse? Kan de garantera att det inte blir mönster? Om Mörners väg blir en no go-väg får det allvarliga konsekvenser för Växjö.

Dessutom ställer det trots allt frågan om situationen i andra delar av landet även där utanförskapsområdena är just utanför. De är ju trots allt inte isolerade från mer centralt belägna stadsdelar. I hur många förorter runt om i Sverige är det enbart vanan som håller gängen till sitt eget område? Om de beslutar sig för att bryta vanan, har rättsväsendet förmåga att hindra dem från att utvidga det territorium de redan ser som sitt till andra delar av städerna?

Förhoppningsvis förblir attacken på Mörners väg en ovanlig händelse mycket länge. Men organiserad stenkastning mot poliser var också något mycket spektakulärt för bara några år sedan. Sådant här går väldigt fort, har det visat sig.

Citat: "Passerades just en ny svensk laglöshetens symbolgräns i Växjö?"