unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Ansvar för samlingen

Det är inte journalister som har ansvar för att skapa gemenskap i krisens tid.
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

Kristider är tider för samling och ansvar. Samlingen uppstår dels spontant på grund av det hot samhället har att hantera, och dels genom att denna hantering underlättas av att andra konflikter bordläggs. Ansvaret kommer också delvis spontant, vissa visar sig orka mer än andra. En del tar ansvar bara genom att undvika att bil en belastning medan vissa växer med uppgiften.

STOCKHOLM 20200402 Stefan Löfven ( S) svarar på frågor efter torsdagens frågestund i riksdagen.Foto: Ali Lorestani / TT / Kod 11950
STOCKHOLM 20200402 Stefan Löfven ( S) svarar på frågor efter torsdagens frågestund i riksdagen.Foto: Ali Lorestani / TT / Kod 11950
Foto: Ali Lorestani/TT

Ytterligare en del av ansvarstagandet är ansvarsutkrävandet. Vårt land står, liksom resten av världen, inför stora utmaningar. Den som styr genom dessa svåra tider måste hållas ansvarig för de val och prioriteringar som görs. Det är inte bara regeringen som åsyftas i detta: från högsta politiska nivå ner till de enskilda familjerna fattas dagligen beslut som kan få stora konsekvenser för enskildas liv och hälsa.

På onsdagskvällen intervjuades statsminister Stefan Löfven angående arbetet med att hantera konsekvenserna av coronasmittan. Detta skedde ett par timmar efter att Folkhälsomyndigheten rapporterat att antalet döda i Sverige nu ökat kraftigt. Plötsligt ser vår prognos inte lika imponerande ut. Samtidigt har det internationella intresset för Sveriges strategi, att inte stänga ned samhället utan förlita sig på folkvettet, exploderat. Gräset ser väl grönt ut här, särskilt för människor som i tre veckors tid suttit instängda i små lägenheter nere på kontinenten. Denna situation bäddar för oro och frågor, men knappast för frågan om hur statsministern tänker fira påsk.

Det var nämligen den fråga som SVT:s Aktuellt valde att ställa när redaktionen fick ensamrätt till ett par av statsministerns dyrbara minuter. Svaret blev förstås att han av säkerhetsskäl inte tänker berätta det. Den som hade väntat sig tuffa frågor som blästrar fram solid sanning i töcknets tid blev nog besviken. Istället för ansvarsutkrävande och ifrågasättande i sanningens namn blev det hela en trevlig avstämning inför påsk.

Kanske är det vad befolkningen behöver: samling. Flera länder har redan fattat beslut för att se till så att sittande regeringschefer inte skall utmanas under denna turbulenta tid. Mest iögonfallande är Ungern där premiärministern Viktor Orban nu på obestämd tid tillåts styra med dekret och av flera bedömare inte längre kan ses som en demokrati. Frankrike har givit sin president Macron befogenheter som också är mycket omfattande. I det sammanhanget är hovsamhet från statlig public service kanske inte så mycket att bråka om, men om det är en strategi som är tänkt att bidra till trygghet så är den helt feltänkt.

Det som skulle bidra till trygghet är förstås att statsministern, och andra i ansvarspositioner, krävs på svar. Förinspelade tal till nationen och frågestunder istället för normala intervjuer skapar en känsla av att makten skyddas, eller åtminstone att samlingen skall tvingas fram. Det är inte betryggande i dessa tider. De i ansvarsposition måste tåla granskning, det är genom granskning som man får reda på om de tar sitt ansvar.

Läs mer

Mello: Åtta låtar ska bli fyra - vilka kommer gå till final?

Nöje. Vi har tjuvkikat på veckan repetitioner och tippat vilka låtar som går vidare.
Är 2021 året vi skickar en latinopoplåt till Eurovision?

Lämplig eller olämplig partistorlek?

Ledare. Effektivt regeringsstyre är endast ett av flera värden en demokrati tänks ta tillvara
Lämplig eller olämplig partistorlek?

En alldeles utmärkt blå fredag

Ledare. I vad skiljer sig Strömmers formuleringar från de Sverigedemokraternas partiledning skulle kunna använda?
En alldeles utmärkt blå fredag

Mörkt ungdomsdrama som berättas baklänges

Kultur. Ungdomsdramat ”Delete me” berättas baklänges och handlar om en splittring mellan två bästisar och en ”sextape”.
Marit och Marion, spelade av Thea Sofie Loch Næss och Amalia Holm, är huvudkaraktärerna i ”Delete me”.

Imponerande om än något tama memoarer från Obama

Kultur. Det är som en live-version av den gamla TV-serien Vita huset.
Första delen av Barack Obamas memoarer är över 800 sidor tjock.

Masha Gessen visar hur demokratins väktare är tandlösa inför politiker som Trump

Kultur. Masha Gessen är skarp som en sylvass nål när hon granskar Trumpadministrationen.
Masha Gessen skrev en uppmärksammad essä om Trump som ett hot mot demokratin, redan två dagar efter hans valseger. I den nya boken fördjupar hon analysen.

Partiordförandes kraft

Ledare. Det är svårt att utkräva ansvar av en visionär.
Partiordförandes kraft

Låt detta vara slutet

Ledare. Vi har vant oss vid välregisserade dramer. Den saken blir uppenbar när man ser hur Palmeutredningens slutsatser mottas.
Låt detta vara slutet

Adjö till Sveriges coronastrategi

Ledare • Fredrik Haage. Fast hur många svenskar inser ens att den strategi de rättat sig efter i flera månader aldrig har existerat i den mening de trott?
Adjö till Sveriges coronastrategi

Mörkt eller ljust för SD?

Ledare. Sverigedemokraterna själva vill nog inte riktigt veta av en sådan förklaring.
Mörkt eller ljust för SD?

Ansvar och kamp

Ledare. Det är ovant att se arbetarrörelsen så avskalad som den visade sig denna första maj.
Ansvar och kamp

Men vem är befälhavare?

Ledare. Många har hunnit irritera sig på att Ebba Busch använde ordet ”befälhavare” om Stefan Löfven i Ekots lördagsintervju, och att man måste sluta upp bakom honom. Hon ville understryka hur lojalt Kristdemokraterna ställer upp i den nationella samling som coronakrisen nu tarvar och hade väl bilden av att alla nu satt i samma båt i huvudet. Men just när sådant där kommer från en oppositionsföreträdare klingar det illa.
Men vem är befälhavare?