GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Är det alltid någon annans fel?

Hur mycket skall det sedan länge regerande partiet Socialdemokraterna egentligen kunna skylla ifrån sig?
Ledare • Publicerad 15 januari 2022
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

Stefan Löfvén beskyllde i en Agenda-intervju för några år sedan bland annat Carl Bildt som satt 1991 till 1994 för att ha lagt grunden för den gängkriminalitet som ökat på senare år. Även när det rörde frågan om rånen mot ungdomar som dubblats de senaste åren valde han att lägga skulden på Alliansens skattesänkningar. Våldsvågen ville han även den skylla på just skattesänkningar från högern. Denna övertygelse har partiet kommunicerat ut samtidigt som de på Centerpartiets begäran sänkte flera skatter för att behålla regeringsmakten.

Och om det inte är tidigare borgerliga makthavare som fått axla skulden, är det ibland myndigheterna, regionerna eller kommunerna. Under större delen av pandemin har regeringen varit lite väl förtjusta i att dribbla över ansvaret på Folkhälsomyndigheten eller politiker på regional-eller kommunal nivå.

Ett annat exempel är hur regeringen anklagades för att vilka skylla ifrån sig när myndighetschefen Anne-Marie Begler fick avgå i kölvattnet av Försäkringskassan-turerna. Även när det rör de allt längre vårdköerna verkar den socialdemokratiska regeringens huvudsakliga vara att fokusera på vilka regioner som har högerpartier styre, snarare än hur deras egna regeringspolitik påverkat frågan.

”Man är inte makthavare enbart för att sola sig i glansen av sin tjusiga titel eller för att ta åt sig äran av det som går bra”

Socialdemokraterna har haft regeringsmakten i snart åtta år. De senaste 25 åren har man innehaft makten 68 procent av tiden. De senaste 50 åren har S haft makten 70 procent av tiden. De senaste hundra åren har Socialdemokraterna haft maken 76 procent av tiden. Ändå är det fascinerande att socialdemokraterna försöker tackla ifrån sig allt ansvar för de samhällsproblem som blossat upp. Allt bra är tydligt socialdemokratins förtjänst, och allt dåligt är i princip alltid alla andras fel.

Foto: Anders Wiklund/TT

Socialdemokratins topp verkar vilja ha makten men inte så mycket av ansvaret när det rör kritik. De vill tillräkna sig framgångarna men är motvilliga att kännas vid sina eventuella snedsteg. Men detta fungerar inte i längden.

Att erkänna sin roll eller sitt ansvar är ju en grundförutsättning för att inte göra samma sak igen. När det exempelvis rört migrationsfrågan så är socialdemokratins topp väldigt ivrig i att sätta allt ansvar på Alliansregeringen. Och ja, Alliansen hade absolut ett stort ansvar. Men Socialdemokraterna var knappast en högljudd opposition i frågan. Dessutom har de själva upprepade gånger öppnat i närtid för en mindre restriktiv hållning på uppmaning av Miljöpartiet, trots att detta krockat med den strama migrationspolitik de säger sig föredra. Att Socialdemokraterna inte fullt ut erkänner sin svängning eller sitt eget ansvar har öppnat för att de gång på gång återigen öppnat för samma politik de beklagar sig över att andra förde.

Det kan inte alltid vara någon annans fel. Ledande politiker skall inte vara förtjusta i att dribbla över ansvaret på alla andra. Man är inte makthavare enbart för att sola sig i glansen av sin tjusiga titel eller för att ta åt sig äran av det som går bra. Man är det också för man skall kunna tåla motgångar och ta ansvar. Att erkänna fel är ingen svaghet. Det visar snarare på styrka och mognad. Det borde den socialdemokratiska ledningen minnas.

Evin BadrniyaSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Smålandsposten och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.