GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Året med många kriser

Ännu ett år av åtgärder mot smittspridningen. Våren 2021 var den politiska utvecklingen i USA högt på agendan. Hemma i Sverige undrades hur länge pandemin ska fortsätta, det gör man fortfarande.
ledare • Publicerad 31 december 2021
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

I Kantar Sifos mediemätare för januari-mars kan man läsa att Vänsterpartiet syntes minst av alla i svensk politik i början av året som varit. Medieskuggan under våren skulle dock bli kortvarig.

Januariöverenskommelsen var ohållbar från att den presenterade för tre år sedan. Att partier kommer till sakpolitiska överenskommelser för att samla stöd för regeringen är naturligt, men att i vissa frågor, som strandskydd och hyressättning, försöka stänga ute andra delar av regeringsunderlaget var ett vågat spel med riksdagsmandaten.

I juni kom misstroendet som ett brev på posten. De av Centerpartiet kallade ytterkantspartierna, Vänstern och Sverigedemokraterna, skulle hållas utanför politiskt inflyttande. Men då riksdagsmajoriteter inte kan samlas på annat sätt var det bara en tidsfråga innan de använde sina mandat för att avsätta statsministern.

Foto: Duygu Getiren / TT

Regeringen gick trots varningar från vänster vidare med förslaget om fri hyressättning på nyproduktion och den sjuttonde juni meddelade Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar att hon var redo att avsätta Stefan Löfven. Sverigedemokraterna kunde näppeligen dölja den iver med vilken en misstroendeförklaring begärdes hos talmannen kort därefter.

Partierna som skulle vara utan inflytande sköt med ens regeringen i sank. Löfven avsattes men var tillbaka i Rosenbad inom några veckor. Från slutet på sommarkrisen tills att han avgick som partiledare i november togs mycket av regeringens tid upp av att medla mellan Miljöpartiet och Centern om skogen och strandskyddet. Utbytt som partiledare men före statsministeromröstningen kom de till en uppgörelse.

Man kunde tro att höststormen bedarrat när Magdalena Andersson valdes som partiledare med nordkoreansk enighet på Socialdemokraternas kongress. Men årets kriser var ännu inte över.

Den goda minerna mellan stödpartierna förbyttes snabbt till bistra när Centerpartiet i samband med statsministeromröstningen för Andersson sade att man släpper fram henne men röstar på sin egen budget, regeringens var ju förhandlad med Vänsterpartiet och det gick inte för sig.

”Det nya blad som Socialdemokraterna försöker ge sken av att de vänder till är redan nedsolkat.”

Med en högerbudget på plats hoppade Miljöpartiet av regeringen och nästan sju timmar efter hon blev framröstad avgick Magdalena Andersson. Allt på loppet av en dag.

Partiernas och inte minst de grönas spel med regeringsmakten tog sig så absurda former att talmannen varnade för att förtroendet för de demokratiska reglerna tog skada.

Under tiden som partierna bråkat om vem som talar med vem har allmänheten fortsatt plågats av pandemin och dess effekter, cementkrisen tronat upp sig på horisonten och ett missköt elsystem med instabil energitillgång lett till rekordhöga elpriser.

Det nya blad som Socialdemokraterna försöker ge sken av att de vänder till är redan nedsolkat. Även om partiet och dess block försöker låtsas som om det är fri buffé på valfläsk är man bunden av riksdagens realiteter. Utan förändrade förutsättningar lär det nya året inte bli mycket lugnare.

Pontus WesterholmSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Smålandsposten och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.