Annons

Ärligt om skogen

Skogsstyrelsen har erkänt: Inventeringen av nyckelbiotoper har inte skötts på ett bra sätt.
Publicerad 16 oktober 2019
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

I ett nyligen publicerat remissunderlag förklaras myndighetens perspektiv på det som bidragit med många sömnlösa nätter för skogsbrukare det senaste decenniet. Och dessutom presenteras en väg framåt där Skogsstyrelsen inte längre ägnar sig åt den typ av inventering som hängt som ett mörkt moln över skog redo för avverkning.

Foto: PONTUS LUNDAHL / TT

Anledningen till detta är att nästa alla virkesköpare i Sverige, och gissningsvis även internationellt, är anslutna till två skogscertifieringar PEFC och FSC. För att få sälja skog till certifierade köpare måste skogsbruket leva upp till en antal krav. Ett av dem är att nyckelbiotoper skall respekteras. Samtidigt har Skogsstyrelsen inget juridiskt ansvar för de ekonomiska konsekvenser som en inventering kan leda till för någon som skött om sin skog i decennier och plötsligt får veta att den inte går att sälja.

Annons

I rapporten slår man fast att nyckelbiotopinventeringar vid avverkningsanmälan är något som inte passat in i myndighetens tillsynsuppdrag. Inventeringen och rapporteringen har skadat myndighetens förtroende och fått den att framstå som en motståndare istället för en auktoritet i förhållande till skogsägarna. Inventeringarna har helt enkelt gjort det svårare för myndigheten att genomföra sitt huvudsakliga uppdrag.

Inventeringarna har också varit orättvisa. I nordvästra Sverige har det visat sig vara stor skillnad på om de genomförts på vintern eller på sommaren. Det är kanske inte så förvånande men det duger helt enkelt inte när det rör sig om myndighetsbeslut som kan ha stor påverkan på enskildas verksamhet och liv. Fortsättningsvis påtalar Skogsstyrelsen också att inventeringarna tagit för lång tid för att göra myndigheten och skogsägarna rättvisa.

För frustrerade skogsägare är denna rapport nog förlösande läsning. Den oförutsägbarhet man upplevt från myndigheten bekräftas helt och fullt. Denna klarsyn är ett resultat av Moderaterna och Kristdemokraterna vars budget röstades igenom förra året och som satt inventeringarna på paus. Skogsstyrelsens initiativ är också ett sätt att bereda sig på den äganderättsutredning som sittande regering tillsatte i våras. Där förväntas ett skifte till att tydligare betona rättssäkerheten för skogsägare.

Det måste finnas modeller för att skydda värdefulla naturmiljöer. Motståndet mot Skogsstyrelsens inventeringar har inte handlat om att ifrågasätta detta, utom om att få till en pålitlig myndighetsutövning som inte går ut över enskilda på ett oförutsägbart sätt. Skogsstyrelsens rapport ger hopp om att detta kan bli verklighet.

Jacob SidenvallSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons