GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Att mördas i hederns namn

Flera kvinnor i Sverige har de senaste decennierna mördats inom ramen för hedersförtrycket. År 2016 hade exempelvis en tredjedel av de mördade kvinnorna mördats på grund av hedersrelaterade skäl. Inga fler kvinnor borde behöva sätta livet till.
Ledare • Publicerad 5 augusti 2022
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

I lördags avled en kvinna i Göteborg efter hon blivit påkörd. Två män som har släktskap till brottsoffret greps, misstänkta för brottet. Åklagare utreder nu om det finns hedersmotiv bakom dådet. Om så är fallet, kommer mordet vara ännu ett fall där en kvinna fått sätta livet till på grund av hedersförtryck.

Hedersmord är starkt förknippat med extremt förtryck av kvinnor. Det går ofta hand i hand med förekomsten av tvångsäktenskap, kyskhetstvång, brutalt våld och social kontroll. Hedersmorden är i regel planerade i förväg, och utförs i flera fall av multipla gärningsmän. Ofta utförs de av unga manliga släktingar. Brotten är alltså ofta kollektivbaserade.

Motivet är att upprätthålla familjens heder. Hedern ses som ett socialt och ekonomiskt kapital, enligt Åklagarmyndigheten. Hedern kopplas till kvinnornas “renlighet” och oskuld. Om man tappar på denna front, påverkas familjens rykte. Om kvinnorna bryter mot regelverken anser hedersförtrycksutövarna att kvinnorna måste straffas. Att döda kvinnan kan ses som en utväg för att återställa familjens anseende.

Foto: PONTUS LUNDAHL / TT

När det kommer till hur utbrett hedersmord är lär det finnas stora mörkertal. I Frankrike har expertisen lyft att flertalet dödsfall som attribuerats till att vara självmord och olyckor egentligen kan vara just hedersmord. Enligt Polismyndigheten finns därtill ett stort mörkertal då anmälningsbenägenheten är låg för brott som en person begår mot en person den står i nära relation till.

Gärningsmannen eller gärningsmännen känner i flera fall inte någon ånger efteråt, gärningen kan rentav ge personen eller personerna mer respekt och status inom den egna gruppen. Familjen eller klanen kan fortsatt känna sig lojala med gärningsmännen, och urskulda samt försöka skydda dessa.

Innan det går så långt som mord utsätts flickorna och kvinnorna oftast under lång tid för kränkande, nedvärderande och våldsam behandling. Enligt en kartläggning från Örebro universitet lever upp till nio procent av unga i storstäder med ”kollektivt legitimerat våld kopplat till rykte, skam och kontroll” (Aftonbladet 4/8). Det är alltså en verklighet många lever med, just nu.

”När det kommer till hur utbrett hedersmord är lär det finnas stora mörkertal”

Ska man jobba för att motverka fler hedersmord i framtiden, måste fler flickor och kvinnor få hjälp att kunna lämna dessa farliga och begränsande miljöer. Samhället måste även arbeta aktivt mot de tankesätt som hedersförtrycket får sitt syre från. Hedersförtrycket måste kraftigt tryckas tillbaka.

Regelverk inom familjer eller klaner står inte över svensk lag och mänskliga rättigheter. Hederstänk är inte viktigare än kvinnornas frihet och rätt att bestämma över sitt egna liv. Ingen kvinna till ska behöva sätta livet till för de vill leva utanför hedersförtryckets snäva ramar.

Evin BadrniyaSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Smålandsposten och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.