unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Att zooma utan Kina

Att ”zooma” har blivit ett begrepp i coronatider. Nättjänsten i fråga har ju fått ett enormt uppsving under alla karantäner då professionell kommunikation ju ändå måste föras. Men det är alls ingen oskyldig teknik, visar det sig.
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

Ordförande för Svenska Pen Jesper Bengtsson och ordförande för Sveriges Författarförbund  Grethe Rottböll varnar i en debattartikel i Expressen för vilka krafter som lurar bakom ansiktsrutorna på skärmen. Nämligen den kinesiska diktaturens.

Zoom ägnar sig åt att stänga ned konton för demokratiaktivister som inte faller Kina i smaken. De har till och med erkänt att så är fallet.

Sådant är tyvärr inget nytt. Även nyhetsföretaget Bloomberg har genom sin huvudägare med samma namn medgett att de underkastat sig den kinesiska regimens instruktioner i sin nyhetsförmedling. Internationella företag gör så. Pengar luktar inte.

Men med tjänster som Zooms är det extra känsligt. Zooms användarantal har ökat från tio till trehundra miljoner under coronakrisen. Som Bengtsson och Rottböll påpekar vill man under sådana förhållanden som demokrat gärna veta att dessa massiva kommunikationsflöden är insynssäkrade från världens största diktatur. Men det har vi ingen aning om. Zoom vägrar svara på den frågan. Man vill inte tala om huruvida man delar med sig av användardata till den kinesiska regimen eller går deras totalitära ambitioner till mötes på annat sätt.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på smp.se, appen MinSMP, e-tidning, sajterna minhockey.se, minboll.se och vxoweek.se. 3 månader för endast 3 kr! (ord pris 567 kr)

Foto: HONS

”Det är nödvändigt att veta att yttrandefrihet gäller för varje enskild användare.

Zoom måste ge otvetydiga garantier för detta”, skriver de båda. Det kommer Zoom förstås inte att göra. De behöver inte det och den kinesiska marknaden är i alla händelser så stor att de kan kosta på sig dålig publicitet i väst.

Om det inte blir för mycket oväsen, skall sägas. Och det kan det faktiskt bli. Google avbröt faktiskt sin vämjeliga medverkan i den kinesiska regimens digitala övervakningsprojekt för ett tag sedan när protesterna blev för höga. Skall Zoom – och andra företag – förmås att bete sig ”etiskt” apropå Kina är det bara kraftiga påtryckningar som hjälper. Som bojkott till exempel.

Läs mer

Essä: Tiktok samlar miljoner svenska ungdomar – medan äldre inte fattar

Kultur

Essä: Tiktok samlar miljoner svenska ungdomar – medan äldre inte fattar

Vem som helst kan lägga upp sitt korta videoklipp och bli en viral succé.

Moderaterna och deras fältslag

Ledare

Moderaterna och deras fältslag

Problemet är bara att det inte framgår för uppdragsgivarna, svenska folket.

Tig ej mer om Flam

Ledare

Tig ej mer om Flam

Facebook behöver inte lämna någon förklaring till Flam utan kan kasta fram några standardiserade fraser om lämplighet.

Twitter ställs på sin spets

Ledare

Twitter ställs på sin spets

Trump - eller vilken amerikansk president som helst - borde snarast ha agerat tidigare.

På gungfly med Centern

Ledare

På gungfly med Centern

Centern behöver utan jämförelser i övrigt göra ett identitetsomkast i klass med Fredrik Reinfeldts avståndstagande till sitt partis tidigare politik

Wallmarks tändande gnista?

Ledare

Wallmarks tändande gnista?

Vi har tidigare berömt Australien för dess initiativ att begära en oberoende utredning kring vad som i praktiken är Kinas och WHO:s mörkläggning av coronavirusets initiala utbredning. Nu har Kina reagerat på det.