Annons

Avvisningar nödvändig del i asylpolitiken

Det finns en bild av asylpolitiken som allt kallare. Oppositionen i riksdagen talar allt som oftast om Sverigedemokraternas inflytande. Uppmärksamheten gällande enskilda ärenden skapar felaktiga föreställningar av helhetsbilden.
Ledare • Publicerad 4 februari 2012

Till detta kommer att flera partier upptäckt att man kan vinna opinion på att driva asyl- och flyktingfrågor. Det finns också en oro inom borgerligheten – främst inom, Folkpartiet och Kristdemokraterna - att Miljöpartiet som man ingått överenskommelse med på området ska få hela äran för förändringar som syftar till en mer humanare asylpolitik.

Uppgörelsen konkretiseras nu i propositioner och förslag. Ett är att reglerna för förvar av personer som ska utvisas skärps. Här finns viktiga förbättringar. Utvisade ska exempelvis inte hamna i förvar tillsammans med kriminella, i häkte, fängelse eller i polisens arrest. Även reglerna för hur länge en person får sitta i förvar skärps vilket också JO har efterfrågat.

Annons

Men här väljs en miniminivå i jämförelse med övriga EU-länder. Två månader är det längsta förvaringstiden som blir tillåten om inte synnerliga skäl föreligger. Det skapar visserligen ett tryck på gränspolisen att faktiskt verkställa utvisningen av personer som inte har rätt att befinna sig på svensk mark. Långa förvaringstider kan emellertid inte bara skyllas på polisen eller Migrationsverket utan måste också förstås mot bakgrund av bristande samarbetsvilja hos personer som efter prövning hos domstol fått avslag på sin ansökan. Det förefaller inte som en alltför djärv gissning att beslutade utvisningar inte kommer att verkställas inom tidsgränserna och att personer sedan väljer att avvika inom landets gränser.

Miljöpartiets brist på realism anas också i frågan om återreseförbud för personer som inte frivilligt väljer att lämna landet. Reglerna medger ett förbud på upp till fem år, men den svenska hållningen är att inreseförbudet stannar vid ett år. Det signalerar att insikten saknas om att en generös och reglerad asylinvandring också innehåller en nödvändig sida som heter just avvisningar och respekt för fattade beslut.

En viktig och god del i uppgörelsen är intentionerna att återförena somaliska föräldrar på plats i Sverige med sina barn. Ett färskt domstolsbeslut om användning av DNA-prov bidrar till optimism hos mammor och pappor som saknar sina barn. Det kommer bli besvärligt och förenat med stora kostnader. Familjesituationen ser inte ut som i Sverige. Med barn följer andra anhöriga. Alla andra beslut hade emellertid varit omöjliga för den som ser till barnets bästa och är medveten om familjens betydelse för pappa, mamma och barn.

Martin Tunström
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons