GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Barnen behöver en kanon

En litteraturkanon skulle kunna uppmuntra till föräldrars högläsning för sina barn.
Ledare • Publicerad 18 oktober 2021
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

I Läsrörelsens undersökning från 2012 uppgav 35 procent av föräldrarna att de dagligen högläste för sina barn. Nexstorys undersökning från 2019 visade att runt 30 procent av svenska föräldrar dagligen läste högt för sina barn. Dessa siffror är lägre än de som gällde de en till två decennier innan mätperioderna till de tidigare nämnda undersökningarna. Det vore bra om dessa siffror ökade.

Biblioteken är viktiga för att stimulera barns läsvanor.
Biblioteken är viktiga för att stimulera barns läsvanor.
Foto: Christine Olsson/TT

I dessa tider diskuteras det väldigt ofta om hur man kan få fler unga att läsa. Det pratas ofta om hur man kan öka lässuget hos unga, bland annat från regeringens sida. En viktig sak man kan göra på individnivå, är att läsa högt för barnen i ens närhet.

Fördelarna med högläsning för barn är många. Högläsning kan stimulera barns fantasi och tankeförmåga. Det är dessutom en av de tidiga introduktionerna barn får till en språklig och litterär gemenskap. Läsningen kan också hjälpa barn att reflektera över och förstå sin verklighet. Att som vuxen inte bara läsa, utan även interagera med boken och ställa barnet frågor och även besvara barnets frågor om boken, är ännu en bonus.

Barn som interagerar mycket med böcker och läsning innan sin skolgång kan få ett större ordförråd, bättre läs-och skrivförmåga, större läsintresse och en större självsäkerhet när det rör läsning och studier. Läsning kan underlätta barnets senare inlärningsprocesser. Det kan stimulera barnets kognitiva utveckling, minnesförmåga och nyfikenhet. Barnet kan också få ett större intresse av att läsa frivilligt på egen hand.

Det är heller inget nytt att barn ofta gör som vuxna i deras närhet gör. Att tidigt introducera böcker i barnets liv, och fortsätta göra detta med jämna mellanrum, kan väcka barnets intresse. Det kan hjälpa barnet förstå att böcker kan vara roliga, underhållande och värda att lägga tid på. Det kan även hjälpa barnet förstå hur man skall hantera och sköta böcker.

”För de föräldrar som kanske har en högre tröskel då de är ovana eller inte vet vart de ska börja, kanske man kan införa en särskild kanon inriktad på högläsning för barn.”

För de föräldrar som kanske har en högre tröskel då de är ovana eller inte vet vart de ska börja, kanske man kan införa en särskild kanon inriktad på högläsning för barn. Där kan även bibliotek vara av stor betydelse. De kan ge tips och råd, hjälpa de barn vars föräldrar har språk-och lässvårigheter och se till att alla barn kan ha en tyst och trygg miljö att bekanta sig med och få ett intresse för böcker.

Det finns många skäl till att uppmuntra och främja mer högläsning för barn. Det kan rentav vara ett nöje för både barnet och föräldern, eller vilken vuxen det än kan vara i barnets liv. Inte bara ännu ett måste på de redan långa ”att göra”-listorna. Det är ett fint sätt att stärka banden mellan barn och den vuxne, dämpa stress och skapa många fina minnen båda parter att senare i livet reflektera tillbaka på med glädje och kärlek. Det kan skapa incitament för barnet att föra det vidare till sina framtida barn också.

För även de små lässtunderna, kan ge de stora upplevelserna.

Evin BadrniyaSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Smålandsposten och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.