Annons

Barsebäck lyser igen

Beskedet från Barsebäcks ägare Uniper är en bekräftelse på att Sverige är tillbaka på rätt väg.
Ledare • Publicerad 1 november 2022
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

För den danska proggen och miljörörelsen på sjuttiotalet var kärnkraftverken i Barsebäck den stora draken som hotade idyllen på andra sidan sundet. Idag är bilden mer nyanserad, i en färsk undersökning sade fyrtiosex procent ja till kärnkraft på dansk mark.

Behovet av el kommer bara att öka, men det visste vi redan för femton år sedan. Vind- och solkraft klarar inte av denna omställning på egen hand. Tekniken för att lagra el från blåsiga och soliga dagar är inte på plats, även om företrädare för Miljöpartiet har räknat med dem som en verklighet. Till och med Greta Thunberg har uttryckt sig positivt om kärnkraften.

Annons

För samarbetsregeringen är beskedet en viktig bekräftelse på att man är rätt ute. Moderaterna lanserade i somras ett genomarbetat underlag för att ge kärnkraften en framtid i Sverige. Man kunde visa att den behövs och att man fått till den överenskommelse med Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna som krävdes för att göra förslaget trovärdigt. Sent i valrörelsen uttryckte Socialdemokraterna att man också ställde sig bakom en framtid med kärnkraft. Det var säkerligen delvis för att desarmera frågan inför valdagen, men också en del av partiets tydligare profil som industriparti. Målet är att Sverige som industriland skall stärkas.

Vinden har vänt tack vare regeringens kärnkraftsförslag.
Vinden har vänt tack vare regeringens kärnkraftsförslag.Foto: Johan Nilsson/TT

Det finns många olika sätt att vara ett framgångsrikt land på, men vad kännetecknar en industrination som Sverige? Höga löner för industriarbetare innebär att vi kan ha låg lönespridning och långsamt (men ändå) stigande löner. Det innebär att personer utan akademisk utbildning kan delta i samhället på jämna villkor. Bibliotek, simskolor och kultur är tillgängligt och delvis anpassat för att personer som arbetar med tillverkning, och deras barn, skall kunna ta del av det. Radhusen som byggdes på sextio- till nittiotalet innebar att man hade råd att äga sitt eget boende och lite svängrum med en hel och en deltidslön.

Det är ett imponerande bygge som inte bör kastas bort. Alternativen som erbjuds ser vi redan i gigg- och hyresekonomin. Där erbjuds varken anställningstrygghet eller äganderätt, åtminstone inte ovillkorad. Sverige var en gång i tiden på samma ekonomiska bana som Schweiz, då hade samhället sett annorlunda ut. Hög utbildning och avancerad specialisering hade varit framgångsfaktorerna och den som avvek från det skulle ha betydligt svårare att hitta en plats i samhället.

Kärnkraft i Barsebäck skulle staga upp elsystemet där det behövs som mest. Det skulle ge förutsättningar för utvecklad industri i Götaland och avlasta de växande elbehoven i norr. Det finns just nu inget som tyder på att Socialdemokraterna skulle tacka nej till ett blocköverskridande handslag. Deras väljare skulle tjäna på det, och det Sverige som de vill se skulle också göra det. Det skulle förlänga halveringstiden på visionen, och verkligheten, om Sverige som industrination. Danskarna skulle kanske inte förstå, de har en annan ekonomisk struktur, men de dagar det är vindstilla på Skagerrak skulle de nog ändå vara lite tacksamma.

Jacob SidenvallSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons