Annons

Bättre Brexit

Samtidigt som klockan tickar på för Storbritanniens utträde ur EU har pressen minskat från båda sidorna av förhandlingen.
Publicerad 17 december 2019
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

Boris Johnson har alltså säkrat den majoritet han behöver för att rösta igenom utträdesavtalet som får Storbritannien att lämna EU. Detta väntas ske den sista januari nästa år. Landets representanter i Europaparlamentet har redan tagit avsked av sina medarbetare och medparlamentariker i de olika partigrupperna. Det innebär att utträdet satts igång. På det följer en förhandling för att få till goda relationer mellan unionen och Förenade Kungadömet. Om det inte lyckas kommer Storbritannien lämna EU utan avtal nyårsafton 2020.

Foto: Francisco Seco

Dessa förhandlingar kommer, efter Europeiska rådets beslut, att skötas av EU-kommissionen. Förutsättningarna för försonliga och konstruktiva förhandlingar är bättre än på länge. Theresa May drog som premiärminister för Storbritannien i utträdesfrågan när den var som mest infekterad. Dels hetsade UKIP:s Nigel Farage på för ett oresonligt brexit, och dels fanns profilerade EU-federalister i kommissionen som inte sparade på syrligheterna.

Annons

Nu är det två nya uppställningar som möts. Boris Johnson från öriket och en nyvald och oprövad kommission. Ursula van der Leyen som tillträdde posten som ordförande för EU-kommissionen i början av november har sagt att målet med den kommande förhandlingen är att de skall mynna ut i en relation utan tullar och utan orättvisa handelsfördelar för Storbritanniens del.

Den delen borde gå att lösa. Frihandel är inget främmande för öriket. Unionens fria rörlighet för medborgare i medlemsländerna har, förutom stora ekonomiska vinster, däremot inneburit en belastning på samhället som lett till utträdesomröstningens ja från väljarna. Det kommer att bli svårt för EU att acceptera att varor men inte människor skall kunna resa fritt till och från Storbritannien. Med det sagt lär både kommissionen och premiärministern vara mer inriktade på lösning än tidigare.

För EU:s del innebär utträdet att Tysklands och Frankrikes inflytande ökar, men också att EU:s förhandlingskraft utåt minskar. Det är beklagansvärt i en tid då pressen utifrån ökar. Turkiets ledning hotar med att dumpa flyktingar på unionens gränser. Klimatarbetet har visat sig vara en global fråga beroende av stora länders medverkan. EU behöver ta sig an dessa frågor trots att man förlorar sextiosju miljoner människors talan när Storbritannien lämnar.

Goda relationer är värdefullt. Men det är demokratisk förankring också. Det som lockar många kontinentala européer till Förenade Kungadömet är örikets särpräglade kultur. Där finns många endemiska fenomen och sedvänjor som är lätta att förälska sig i. Samtidigt är det denna särprägel som varit avgörande för känslan av att man behöver ta tillbaka kontrollen från Bryssel.

EU och Storbritannien lär fortsätta som goda grannar. Förutsättningarna för det ser mycket bättre ut med nya förhandlare på båda sidorna bordet.

Jacob SidenvallSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons