Bättre lite skit i hörnen

Ledare • Publicerad 2 juli 2010

Inför valet 2006 bedrev en socialdemokratisk partifunktionär en smutskastningskampanj mot moderatledaren Fredrik Reinfeldt. Han spred rykten via mejl och insändare med påståenden om hemliga inkomster och skattefusk.

I ljuset av valresultatet kan man inte anse kampanjen som särskilt lyckad. Partifunktionären fick dessutom lämna sin tjänst och bad offentligt om ursäkt.

Negativa kampanjer riktade mot politiska motståndare är inget nytt fenomen. Det finns heller ingen entydig forskning om vad de har för betydelse i en demokrati. Det var länge en etablerad uppfattning att negativa valbudskap minskar intresset för politik och valdeltagande. Den har emellertid utmanats av tesen att lagom mycket negativt kampanjande kan vara vitaliserande. Som valforskaren Henrik Oscarsson uttryckt det så tenderar negativt kampanjande i form av kritik av motståndaren att vara mer minnesvärd och stimulerar därför kunskapsbildning.

Socialdemokraterna vill gärna söka en förklaring till Mona Sahlins dåliga förtroendesiffror i de kampanjer som drivs mot henne av politiska motståndare. Senast ett cirkulerande mejl där Sahlin ger tips för att få ekonomin att gå ihop. Man kan exempelvis skippa tv-licensen, eller strunta i parkeringsböter. Det vill säga sådant Sahlin själv slarvat med genom åren. Ett av mejlen har spårats till en moderat kommunpolitiker i Gnosjö.

Enligt socialdemokraternas partisekreterare har vad som benämns som "förtalskampanjen" mot Sahlin ökat i styrka sedan statsråden Mats Odell och Sven Otto Littorin kallat de rödgrönas budgetalternativ för Tobleronepolitik. Med det vill han säga att smutskastning välsignas från högsta ort. Men överkänsligheten är avslöjande. Socialdemokraterna vill inte bli påminda om Sahlins historia av trassel med privatekonomin.

Om Baylan verkligen är bekymrad över smutskastning borde han rikta blicken mot det egna ungdomsförbundet SSU, som i årets valrörelse retuscherat statsminister Fredrik Reinfeldt (m) till att framstå som en ondskefull eller sjuklig person. Häromdagen var centrala Växjö tapetserat med sådana bilder. På förbundets hemsida finns också en kampanjmotor där man kan kombinera SSU:s valbudskap med sitt eget. Man lånar alltså ut sitt varumärke helt fritt. Det är förstås upplagt för missbruk. Som under förra valet, då en SSU-ombudsman försedde en bild av Fredrik Reinfeldt med texten "Rösta på din pedofil".

Inget parti går fri från negativa budskap om sina motståndare. Alla har ett ansvar för samtalsklimatet. Men, som det heter, bättre lite skit i hörnen än ett rent helvete.

Marcus Svensson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.