Annons

Behövs många fler reaktorer

Om elförbrukningen ska öka behöver elproduktionen gå före. Det är hög tid att bryta mark för nya kärnkraftverk.
Ledare • Publicerad 10 augusti 2023
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

Romina Pourmokhtari, klimat- och miljöminister, sade under en pressträff på onsdagen att Sverige behöver tio nya fullstora kärnkraftverk för att möjliggöra en klimatomställning.

Om Sverige inte bara ska nå målet om nollutsläpp, utan också bidra till internationella minskningar av utsläpp, behövs stabil och billig el. Annat vore att begränsa industrisatsningar eller tvinga fram elransonering.

Sveriges elförbrukning kommer fördubblas på tjugo år, sade Romina Pourmokhtari.
Sveriges elförbrukning kommer fördubblas på tjugo år, sade Romina Pourmokhtari.Foto: Ali Lorestani/TT
Annons

Det regeringen presenterade på pressträffen var planer på att undanröja juridiska hinder för nya kärnkraftverk. I höst kommer det dessutom presenteras en färdplan för att kraftigt bygga ut svensk kärnkraft. Detta är en fundamental förändring i förd energipolitik.

Några som också verkat ha ändrat sig i frågan är Socialdemokratiska ungdomsförbundet, SSU, som säger att man nu driver på för att partiet ska ställa sig bakom kärnkraften. Socialdemokraterna har sedan lång tid tillbaka varit splittrad i frågan. Partiet var under efterkrigstiden drivande i byggandet av kärnkraftverken. För att sedan vända sig emot kärnkraften helt. Valförlusten 1976 hade man trots allt förlorat till följd av väljarflykt till Centerpartiet som då var emot kärnkraft till skillnad från Socialdemokraterna.

Kärnkraftens tid var dock inte förbi, den hade knappt börjat. Teknik utvecklas och implementeras på nya sätt många decennier efter att de först lanseras. Kärnkraftsmotståndare börjar allt mer inse att det inte är en teknik som hindrar grön politik, utan är en av nycklarna för en omställning av tung industri till fossilfria tillverkningsprocesser.

Gröna förbundet, alltså det finska Miljöpartiet, beslutade i våras att lägga om sin energipolitik till att inkludera en utbyggnad av kärnkraft. Även för Sverige del kan satsningar i närområdet, som i Finland och Baltikum, bli viktigt stöd för att få reaktorer på plats. Även Sveriges rödgröna partier borde ge sitt stöd till en gemensam färdplan för att säkra kärnkraftens framtid i Sverige.

”Annat vore att begränsa industrisatsningar eller tvinga fram elransonering.”

Centrala problem med kärnkraft har varit att varje nytt kärnkraftverk varit nära nog unikt. Det har alltså byggts för få reaktorer för att samla tillräckligt med expertis och skalfördelar. Därutöver har kärnkraftfientlig politik gjort det svårt att se kraftslaget som en växande del av energiproduktionen.

Men nu finns det andra förutsättningar och en växande efterfråga på fossilfri el. Det räcker inte med något enskilt kraftverk för att möta efterfrågan. Det kommer saknas tio stora kraftverk, eller ännu fler små, för att möta energibehovet om två decennier.

Behovet av stabil elproduktion för att möta efterfrågan i framtiden är uppenbar. Men det kommer inte komma på plats i tid om politikerna inte agerar. Regeringens färdplan behöver innehålla fler reformer för att få spaden i backen så snart som möjligt. Att börja när elbristen drabbar Sverige är alldeles för sent.

Pontus WesterholmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons