Annons

Beklämmande tystnad

I hägnet av Socialdemokraternas partiledarproblem har under en längre tid det varit ganska tyst om bland annat Miljöpartiets många, enligt min mening, verklighetsfrämmande förslag.
Ledare • Publicerad 7 februari 2012

Det kan vara förklaringen till att de gått fram i flertalet opinionsmätningar den senaste tiden. För att ge väljarna en möjlighet att bedöma de olika förslagens konsekvenser är det nödvändigt att förslagen närmare analyseras. Mot den bakgrunden var den analys som Smålandsposten gjorde i en ledare den 26 januari under rubriken "Kortare arbetstid sämre välfärd" välkommen.

I ledaren gjordes ett försök att beskriva konsekvenserna för vår välfärd om Miljöpartiets förslag om kraftigt sänkt arbetstid, ekonomi utan ränta, medborgarlön med flera populistiska förslag skulle genomföras. Det entydiga resultatet blev att välfärden kraftigt skulle försämras. Jag delar Smålandspostens analys och har bland annat tidigare kraftigt bemött förslaget om införandet av medborgarlön när den tanken för några år sedan väcktes av Växjöpolitikerna Bo Frank (M) och Carin Högstedt (V).

Annons

På en punkt håller jag inte med. Det är följande citat ur ledaren: "Det enda man kan hoppas på är att såväl Vänsterpartiet som Miljöpartiet är lyckosamma i nästa valrörelsen med att nå ut med sin politik, så väljarna får klart för sig vad den innebär."

Jag tror inte att vare sig V eller MP i sin marknadsföring ger väljarna rätt underlag för att de ska kunna bedöma konsekvenserna av till exempel kraftigt sänkt arbetstid. Den informationen måste ledarskribenter och företrädare för Alliansen svara för. Jag tycker det varit allt för tyst från företrädare för dessa fyra partier när det gällt att ge väljarna bättre möjligheter att bedöma realismen i de förslag som berörs i den aktuella ledaren. Jag förväntar mig skärpning på denna punkt.

Ingvar Karlsson (C)

Växjö

Marcus Svensson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons