Annons

Bevakning utan ersättning

I fredagens Smålandsposten läser vi att tidningen uppmanar den nya länspolischefen att stoppa nattpatrullverksamheten eftersom den innebär bevakning mot ersättning.
Ledare • Publicerad 12 oktober 2012

När det gäller Urshult, har SEK 5000 utbetalats som stöd för verksamheten. Hur spenderas dessa? Merparten går till Smålandsposten (!) för att annonsera om informationsmöten samt att hålla nattpatrullen informerad om det aktuella (stöld)läget och förhoppningsvis få flera medborgare att ställa upp på denna frivilliga aktivitet. Varje deltagare plus medpassagerare innebär 4 ögon som i nattens sena timmar iakttar vad som pågår. De flesta kör 12 – 15 mil under passet vilket utgör en kostnad på ca 600 kronor (bränsle och bilkostnad). Under ett år utgör det ca 1800 SEK för den enskildes frivilliga insats. Inte ett enda öre går till kostnadstäckning för dessa frivilliga insatser. Att beskriva det som bevakning mot ersättning verkar helt absurt. Jag tror många medborgare uppskattar att någon trots allt håller ett öga på verkligheten.

Kanske skulle man uppmana länspolischefen att omprioritera resurserna från att bötfälla brottslingar som kör 76 km/tim på en 70-sträcka till att bedriva aktiv bevakning på landsbygden för att undvika att gårdar och enskilda hem ”muddras” på sina tillgångar och undvika det trauma som det innebär att hemmet är genomsökt av skurkar. Kanske man till och med skulle önska att det fanns en gränspolis som kunde kontrollera vad som förs ut vid färjelägen.

Annons

Dessutom, är det något som jag är övertygad om är att ideella insatser, framför allt på landsbygden, kommer att krävas inom många områden i framtiden. Det tycker jag vi skall bejaka, den medmänskliga värmen tycker jag vi skall bjuda på.

Lars Carlsson

Sekreterare Urshults sockenråd

Svar:

Smålandsposten instämmer i behovet av ideella insatser som dock måste kanaliseras inom ramen för lagar och gällande regelverk. Tyvärr finns i dag inte den politiska förståelsen för det engagemang som många visar. Medan Sjöräddningssällskapet växer läggs Beredskapspolisen ner.

Enligt vår lagtolkning omfattas nattpatruller av lagen om bevakningsbolag i den stund de erhåller även blygsamma bidrag från kommunen. Lagen tillåter inte bevakning som omfattar fler än 24 timmar under en period av tolv månader. Med hänsyn till väktarpris kan en kommun för 10 000 kronor köpa yrkesmässiga för fler timmar än så. Bevakningen som de facto äger rum är vidare större än 24 timmar. Emmaboda kommun köper bevakning för 40 000 kronor - den kan inte ses som annat än varaktig och icke obetydlig. I Tingsryd får fler nattpatruller bidrag på 5000 kronor styck.

Den som anser att lagen är fel bör resa krav på lagändring. Smålandspostens hållning är tydlig; Invånarna i Tingsryd och Uppvidinge har samma rätt till trygghet som i Växjö. Det kräver en polisiär ambitionsnivåökning.

Ledarredaktionen

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons