Annons

Bilda både opinion och människor

Tankarna förs till en underskattad komponent i folkbildningens historia. Under slutet av artonhundratalet och framåt producerades häften och pocketböcker, skrivna av akademiker och andra ämnesexperter, som för allmänheten försökte sammanfatta ett ämne.
Ledare • Publicerad 21 juni 2021
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

Den liberala studentföreningen Verdandis hundratals småskrifter är kanske det främsta exemplet i Sverige. Internationellt är det de ljusblå Pelikanböckerna som fått personifiera bildningen i fickformat. I takt med att utbildning blev synonym med skolgång och läsningens minskade popularitet försvann många initiativ under förra seklets gång. Pelikanserien lades ned på åttiotalet men har sedan 2014 börjat produceras på nytt.

Foto: Hasse Holmberg

Tankesmedjan Timbro verkar vilja göra något liknande ur sitt mer politiska perspektiv. ”Allt du behöver veta om:” har ansatsen att bli en serie, först ut är skatter skrivna av tankesmedjans chefsekonom Jacob Lundberg. Det skattesystem som Verdandi sammanfattade på tjugosex sidor 1888 kräver nu lite större utrymme.

Annons

Trots Lundbergs vilja att lägga till alldeles för många matteboksliknande räkneexempel får det sägas vara en koncis sammanfattning av den snårskog som är svensk skattepolitik. Inramningen av att boken skulle utgöra en neutral sammanfattning av ämnet skatter kommer dock tidigt på skam. Att skatter till sin natur är ”skadliga” och att de lägger en våt filt över samhällsekonomin genom att styra människors beteende är inom liberalismen en självklarhet som i Sverige är mer kontroversiellt än vad det kanske förtjänar.

I stort är Lundbergs bok en sammanfattning av de många skattepolitiska rapporter som kommit från Timbro genom åren. Den ideologiska utgångspunkten är därmed vad man kan förvänta sig. Frågor som rör eftersträvansvärda beteendeförändringar eller ekonomiska klyftor lyser med sin frånvaro.

Ledande idéer är sådant som att skatterna inte ska vara högre än nödvändigt och att samhällsekonomin är effektivare desto mindre staten blandar sig i. Genom empirisk forskning kan man numera se att det i hög grad stämmer. Men att helt åsidosätta att många skatter har ett mål vid sidan av att samla in pengar till statskassan är ett tillkortakommande. Om intentionen verkligen är att lära en bredare publik om hur skattesystemet fungerar och om dess mer dysfunktionella delar behöver systemets avsikter ges en mer rättvisande bild.

Den tidiga folkbildningens pamfletter och böcker hade också en dubbel funktion. Dels byggde det på upplysningsidén. Ett bättre samhälle är ett där människor är så bildade som möjligt och har så stor förståelse för hur världen fungerar som möjligt. Detta förenas med en politisk idé om hur samhället bör utvecklas, må så vara på liberal, socialistisk eller konservativ grund.

”Riskerna är samma nu som då, akademiker är inte de bästa författarna, men det borde inte avskräcka.”

Att Timbro försöker damma av den äldre idén om att kortfattat introducera ett komplicerat ämne är ett initiativ som fler aktörer borde ta efter. Riskerna är samma nu som då, akademiker är inte de bästa författarna, men det borde inte avskräcka.

Med den överproduktion av texter som sker på internet är det verkligen angeläget att åter igen befästa territoriet mellan tunga rapporter och den bredare allmänheten.

Pontus WesterholmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons