Annons

Blundar för problemen

Få av Sverigedemokraternas väljare räknade nog med att partiets intåg i riksdagen skulle leda till en mer en mer generös asyl- och flyktingpolitik. Insikten om vad politik egentligen är, det vill säga en konst i att erövra och utöva makt, hade väl inte riktig infunnit sig.
Ledare • Publicerad 28 februari 2012

Repliken från de etablerade partierna var tydlig. På migrationsområdet blev det ett blocköverskridande samarbete. Och som följd av det står många kommuner i landet inför en tuff utmaning. Till Växjö beräknas över 400 somalier anlända i år, varav de flesta är barn. I hela landet handlar det om mellan 20 000 och 30 000 barn.

Men medan kommunerna räknar på kostnader, liksom med extrastöd från staten, tänds hoppet för många splittrade familjer som hittills mötts av en anmärkningsvärd kyla från svenska myndigheter.

Annons

Det hävdas ofta att just gruppen somalier är svårintegrerad. Integrationen underlättas dock inte av familjesplittring. Etableringen i Sverige försvåras om man inte lever här, utan mentalt befinner sig någon annanstans – i ett flyktingläger där barnen finns. De positiva egenskaper vi tillskriver familjen för svenska barn gäller också för somaliska.

Ytterligare steg kan komma att tas. Nu ansluter sig även Folkpartiet till Kristdemokraternas och Centerns uppfattning att äldre anhöriga lättare ska få uppehållstillstånd i Sverige. Bakgrunden är fallet Ganna Chyzhevska, 90-åringen utan anhöriga i hemlandet Ukraina men väl i Sverige. Med en återinförd så kalla sista-länken-regel, skulle hon få stanna. Moderaterna håller emot, av ekonomiska skäl. Vidgar man familjebegreppet till att omfatta hela släkter står vi inför stora åtaganden.

Om man på andra områden lyfter fram helheter, styckas migrationspolitiken oftast upp. I Moderaternas kalkyl finns kronor och ören, men sällan ett familjeperspektiv. Kristdemokraterna talar sig rätteligen varma för vård för så kallade papperslösa men är frånvarande i diskussionen den kriminalitet som följer i spåren av att ett stort antal människor uppehåller sig illegalt i Sverige.

Och var är Centern i frågan om avvisningsbeslut som inte effektueras eller i frågan om en skolplikt som inte respekteras? Det tidigare så villkorsställande Folkpartiet har nu också ställt sig på den ”goda” sidan. Hur tänker sig Folkpartiet finansieringen? Hur möter partiet behovet av fler bostäder?

Om svenska lagar försvarades och tillämpningen av desamma fungerade skulle det bli enklare att välkomna en debatt om att ytterligare vidga anhöriginvandringen. I den meningen har de tre mindre regeringspartierna trovärdighetsproblem. Det duger inte att i lösa termer tala om utmaningar om man inte också har svar på hur problemen ska tacklas.

Marcus Svensson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons