GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Bostaden ska vara ett hem – inte en vara

Rörelser på bostadsmarknaden visar att behovet av verklighetsförankrade bostäder blir allt mer viktigt. Bostäder som byggs behöver anpassas till hur människor faktiskt vill bo.
Ledare • Publicerad 23 juli 2022
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

Bostadsmarknaden viker ned sig efter en lång tid av stabil uppgång. Jämfört med juni har bostadspriserna redan fallit med ungefär 3 %. Utbudet är rekordhögt och priserna kommer förmodligen sjunka ännu mer. En krasch förutspåddes redan 2017. Den sattes på paus på grund av pandemin, då priserna gick upp mer än någonsin, för att nu gå ned i rekordfart.

Tidigare har man kunnat använda bostäder för att investera sina pengar, med försäkran om tillväxt. Bostäder har fungerat som penga-automater. Statistik från SCB från 2020 visar att Sverige har Europas näst mest skuldsatta hushåll, näst efter Danmark. I Sverige ligger hushållens lån i genomsnitt på nästan 40.000 euro per capita, medan de i exempelvis Italien ligger på 10.000 euro per capita. Efter att amorteringskraven skärptes 2018 har det dock blivit svårare att få lån. Förmodligen är det också en av förklaringarna till att priserna börjat gå ned igen.

När det kommer sådana kriser kan det vara värt att fundera över vad det egentligen innebär att äga en bostad. Bostäder har tack vare bostadsmarknadens struktur blivit en spekulation, en investering. Det har lett till ett glapp mellan vad som erbjuds på marknaden och vad människor faktiskt vill ha, hur människor faktiskt vill bo. Bostaden har blivit först och främst en vara. Därför har man byggt dyra lyxlägenheter och massproducerade radhusområden som ser likadana ut. Men det är inte så människor vill bo och leva.

Vikande huspriser manar till eftertanke, byggs rätt hus?
Vikande huspriser manar till eftertanke, byggs rätt hus?Foto: Fredrik Sandberg/TT

Undersökningar visar att 70-80 % av svenskarna vill bo i småhus, men det har inte funnits politisk vilja att bygga det. Småhus hade gett svenskar möjligheten att ha en liten trädgård utan att behöva köpa en stor villa. Utvecklingen går dessutom åt fel håll. I början av 90-talet var fyrtio procent av de bostäder som byggdes småhus, nu ligger samma siffra på tjugo procent.

Billiga bostadsrätter hade också kunnat underlätta för unga att komma ut på bostadsmarknaden. Nu byggs både bostadsrätter och hyresrätter med dyra material, golvvärme och exklusiva kök. Det gör att både priset och hyrorna för att bo där blir alldeles för höga både för unga som fortfarande studerar, och för gemene man som inte har tillräckligt höga inkomster. Problemet beror på att byggföretagen vill få maximal vinst ifrån sina investeringar, men det gynnar bara en liten del av samhället.

Krisen visar på behoven av en ny bostadspolitik. Bostäder ska först och främst vara hem. Människor kommer alltid behöva någonstans att bo. Men som det ser ut nu matchar inte utbudet med efterfrågan, både när det gäller hur många bostäder som säljs och de typer av nya bostäder som byggs.

Edel Irén LappinSkicka e-post