GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Bredband till varje hus

Den digitala klyftan mellan stad och land måste bort.
Ledare • Publicerad 12 oktober 2021 • Uppdaterad 12 oktober 2021
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

Målet för bredbandsbyggnad nåddes inte. Regeringen hade lovat att nittiofem procent av Sverige skulle nås av bredband till 2020. Men det gick för långsamt. Arbetet med att lägga kablar har dock fortsatt och ett nytt mål har utlovats. Full täckning till 2025. Men inte heller det verkar gå.

Fler gårdar och torp behöver fiber.
Fler gårdar och torp behöver fiber.
Foto: Helena Landstedt/TT

Hela Sverige skall ha tillgång till snabbt bredband enligt regeringens bredbandsstrategi. Sveriges Radio Ekot har frågat regionerna om utsikterna och en tredjedel svarar att planen inte kommer att hålla. Det handlar om åtta regioner som nu säger att de inte kommer kunna säkerställa att sina invånare kommer ha tillgång till bra bredband till 2025.

Uppdateringen av nätet drivs för det mesta av bredbandsbolagens vinstkalkyler. Men på många håll är befolkningen för glest spridda för att motivera kabelgrävandet. Regeringen håller fast vid att det är marknaden som styr bygget. Men även om betalningsviljan för abonnemang har ökat så är det väldigt långt kvar tills det är ekonomiskt motiverat att ansluta alla på landsbygden.

”Stenrika jordar och svårigheter att komma överens med markägare har fått många projekt i glesbygder att dra ut på tiden.”

Stenrika jordar och svårigheter att komma överens med markägare har fått många projekt i glesbygder att dra ut på tiden. Som det ser ut är de offentliga stöden och kraven som ställs på bolagen otillräckliga för att arbetet ska utföras.

Centerpartiet vill se att stödet till bredbandsprojekten i årets budget höjs till en miljard kronor från regeringens förslag på en halv miljard. Kommande år hoppas Centern på ytterligare tillskott. Om ens det räcker är svårt att säga. Utbyggnadstakten minskade förra året och även om det hade mer med pandemin att göra ger det en signal om hur svårt det kommer att vara att nå målet om full täckning.

Men som pandemin också har visat är såväl näringsliv som offentlig sektor helt beroende av digitala lösningar vid större samhällsstörningar. Men snabb uppkoppling behövs inte bara i nödsituationer. Det är nu större delen av befolkningens vardag. I takt med att samhället blir allt mer beroende av internet i såväl människors arbete, fritid som kontakt med offentliga tjänster behöver också den nödvändiga infrastrukturen komma på plats.

En internetuppkoppling är inte längre något man kan välja bort beroende på var man bor utan är en oumbärlig del samhället. Med nästa generations telefonnät kan man komma upp i samma hastighet som bredbandet. Att gräva kablar kommer snart inte vara den enda lösningen. Men problemen för glesbygden ser inte ut att försvinna.

Det finns redan en digital klyfta mellan städer och landsbygd där förutsättningar för boende och företagande är radikalt annorlunda. Situationen kräver att såväl bredbandsbolagen som markägare behöver inse samhällsvinsten av att alla nås i det digitala seklet. Som det ser ut kommer staten behöva göra mer för att alla ska ta ansvar för sin del av utbyggnaden.

På samma sätt som annan offentlig service och infrastruktur ska nå hela befolkningen behöver tillgången till internetuppkoppling av tillräcklig kvalité vara en rättighet. Om det ska förverkligas behöver byggtakten påskyndas.

Pontus WesterholmSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Smålandsposten och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.