Annons

Brottslingarnas paradis

Ledare • Publicerad 11 mars 2006
Den nya Sverigebilden. Några av det senaste halvårets rån i Södertälje, Göteborg, Stenungsund och Uppsala.Foto: 
Foto: 
Foto: 
Foto: 

Det talas om storebrorssamhället. Om att medborgarnas integritet hotas av justitieminister Thomas Bodströms långa rad av nya lagförslag som ger ordningsmakten större svängrum. Senast fick folkpartiet kritik av centerpartiet för sin uppgörelse om rätt för polisen att bedriva hemlig rumsavlyssning. Alliansens egen rättspolitiska rapport vittnar om att debatten handlar om en storm i ett vattenglas. En borgerlig regering skulle också tillåta buggning i kampen mot allvarlig brottslighet. Vem kan påstå annat än att den främsta förklaringen till att tre av fyra brott förblir ouppklarade är en fråga om resurser. Kritiken bör därför rikta in sig mot att nedmonteringen av rättsväsendet bidragit till ett ökat och akut behov av okonventionella metoder, snarare än mot metoderna i sig. Nu befinner vi oss i ett läge där det är nödvändigt med vassare verktyg för polisen.

Dystopikerna fortsätter att oroa sig över statliga öron i vardagsrummet, men glömmer att grannen som bor bredvid utgör ett större problem ur ett integritetsperspektiv. I dag finns teknik tillgänglig för allmänheten som bara för några år sedan ingick i hemlig underrättelseverksamhet. Visst är integritetsfrågor viktiga att diskutera, men de får inte skymma det faktum att Sverige är hårt ansatt av systemhotande krafter. Ska vi nå resultat i brottsbekämpningen är det nödvändigt med nya arbetsmetoder i kombination med kraftiga personella förstärkningar. Under de senaste tio åren har de kriminella mc-gängen växt från några få till omkring 46 stycken. Medlemmarna rekryteras bland yrkeskriminella och nazister med starka band till andra kriminella nätverk. Framförallt sker detta i storstäderna där polisen beräknar att omkring tusen personer ingår i de grupper man lyckats identifiera.

Annons

I den statliga utredning som tog upp frågan om militärt stöd till polisen framgår det att ordningsmakten själv är hårt utsatt. Kriminella element försöker påverka på alla nivåer inom polisen. Det gäller höga chefer såväl som poliser med lägre befattning. Även andra aktörer är hårt utsatta. Securitas vd Thomas Berglund ger sin bild av hur han och hans anställda ser på situationen: "Vi befinner oss i ett krig. Vi har motståndare som inte skyr några medel. De kidnappar barn och de har militära vapen". Han avslöjar också att kriminella element ständigt försöker infiltrera organisationen för att tillförskansa sig information.

Visst kan man läsa George Orwell och 1984 med stor behållning. Men det skadar inte att ta en titt på vår egen samtid och den brottslighet som är på väg att lamslå samhället.

Marcus Svensson

marcus.svensson@smp.se

0470-77 06 03

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons