GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Centerfrågan som måste ställas

Inte mindre än tre partiledarkandidater presenterades av Centerns valberedning i går: Daniel Bäckström, Elisabeth Thand Ringqvist och Muharrem Demirok. Dessa skall nu ut på en kandidatturné ute i distrikten för beskådan och bedömning. Sedan skall beslut tas på förslag av valberedningen på den extra partistämman.
Ledare • Publicerad 7 november 2022
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

Det är ett intressant upplägg och övriga partier bör hålla ögonen på detta. Svensk partidemokrati får väl sägas vara öppen för förbättringar.

Men idéerna är förstås viktiga de med. Endast några minuter efter presentationen var ungdomsförbundet, Cuf, ute i en debattartikel och förklarade var skåpet borde stå apropå framtiden. Nästan som om man hade plitat ned det i förväg oavsett vad valberedningen hade ställt upp. Men det är väl i sin ordning. Ungdomsförbund skall vara de första att spränga nya djup nere i schaktet.

Ja, förlåt metaforen men nu är det Centern det handlar om. Skall man använda ett soligare språk vill det till att partiet visar vilja att ta sig upp ur det hål man ägnat så många år åt att gräva och åtminstone Cuf visar inte det.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Man konstaterar att Centern tappade röster över hela landet (faktum är att man fick stryk i varenda kommun) och att det inte fanns en enda sakfråga där väljarna tyckte Centern hade bäst politik. Självrannsakan således påkallad och det skriver Cuf rakt ut.

”Cuf visar självt på problemet genom det man inte skriver.”

Man fortsätter i god ungdomsförbundsanda med att slå fast vad som bör vara riktningen framledes. Man bör prioritera sakpolitik framför spelteori och alltså inte fastna i regeringsfrågan. Och så bör man ha en politik för hela landet och vara frihetlig och liberal. Och visionär och principfast.

Cuf visar självt på problemet genom det man inte skriver. Ordet ”Sverigedemokraterna” nämns inte en enda gång. Men löser man inte den knuten löser man inte så mycket annat heller. Den ”spelteori” som erkänns som en black om foten har enbart och obönhörligt handlat om Centerns beröringsvägran med Sverigedemokraterna. Att sakpolitiken kommit i skymundan har varit av Centerns egen förskyllan.

Skall Cuf:s inlägg vara meningsfullt måste man klargöra var man själv står i den frågan. Vill man fortsätta Annie Lööfs linje av verklighetsförnekelse eller acceptera att den enda vägen tillbaka till borgerligheten, och därmed till de där liberala reformerna, går genom Sverigedemokraterna? Anna Kinberg Batra, Ebba Busch, Nyamko Sabuni, Ulf Kristersson och Johan Pehrson såg verkligheten i vitögat. Tycker Cuf eller tycker man inte att en ny partiledare skall göra detsamma? Det talar man inte om.

Ungdomsförbunden tänks vara de mest orädda och oförvägna i partiernas interndebatter. Men vill inte Cuf är det nog bäst för partiet att andra lägger upp den där obekväma frågan på bordet under turnén som nu skall tas vid: hur tänker man sig förhållandet till Sverigedemokraterna? Centern kommer nämligen inte runt den frågan oavsett vilken partiledare man har.

Fredrik HaageSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Smålandsposten och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.