GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Centern behöver till slut dagtinga

Under fredagen presenterade Centerpartiet sin så kallade Framtidsagenda och en förändrad grafisk profil. Såväl agendan som pressträffen med Annie Lööf och Michael Arthursson präglades, likt mycket från Centern numera, av ett påtryckande dubbelspråk som med ett upprepande av diverse orealistiska fraser ter sig som försök till ren ordmagi.
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

Upprepar man något tillräckligt många gånger blir det till slut sant. Åtminstone om man frågar en reklammakare. Ett ”självständigt, borgerligt, liberalt parti i mitten” var Annie Lööfs mantra under dagen. Något år till hoppas de kunna hålla kvar illusionen om att de inte gjort sig beroende av Socialdemokraterna och andra vänsterpartier för att få inflytande i politiken. Åtminstone fram tills räknandet av röster är över då en ny regeringsbildning börjar förhandlas.

Nya grafiken skall passa bättre på nätet enligt partiet.
Nya grafiken skall passa bättre på nätet enligt partiet.
Foto: Claudio Bresciani/TT

Med Framtidsagendan målar de med breda penseldrag upp förhoppningar om politiken det kommande decenniet. Tidigare dokument som utgått från Alliansens existens hamnar i papperskorgen. Nu spelar man istället för ett lag som saknar borgerliga förtecken, men det vill man inte säga rakt ut. Kanske är det för att många av partiets medlemmar och sympatisörer faktiskt är obekväma med att räknas in i det socialdemokratiska regeringsunderlaget. Eller kanske den självupptagna partiledningen bara råkat missa det och helt enkelt försöker spela svårfångad.

Hur de liberala idéerna och fraserna som togs in under Maud Olofssons tid som partiledare överlever i det nya sällskapet återstår att se. Liberalismen ansågs tidigare utgöra ett ideologiskt bålverk mot socialismen. Missnöjet med Olof Johanssons samarbete med Socialdemokraterna på nittiotalet är nu bortglömt. Nu är man istället på väg tillbaka in i den socialdemokratiska fållan.

En del av Framtidsagendan fokuserar på den sargade tilliten mellan medborgare och statens myndigheter. Inte minst pekas de ökända myndighetsaktivisterna ut som ett problem. De tjänstemän som nagelfar regelverk och skjuter in egna bedömningar som gör livet svårt för medborgare, inte minst på landsbygden.

Det är ett utbrett problem, men det kommer vara svårt att göra något åt det så länge Miljöpartiet och Socialdemokraterna utgör regeringen. Det är ju dessa partier som sett till att dagens situation uppkommit. Aktivisterna är på många sätt deras bundsförvanter.

"Nu spelar man istället för ett lag som saknar borgerliga förtecken, men det vill man inte säga rakt ut."

Viss uppmärksamhet bör man ändå rikta mot Centerpartiets nya utseende. Man kan i alla fall inte längre anklaga dem för att kalkera ett reklamutskick från Coop. Men den nya minimalismen framstår ändå som lätt själlös trots att de lyckats få med fyra hjärtan.

Kanske vill partiet parera anklagelser om att föra en hjärtlös politik. Deras bidrag till januariavtalet, som omförhandlingen av anställningsskyddet och hyresregleringen, har inte varit speciellt varmt mottaget av de andra partierna till vänster.

Centerpartiet ser sig gärna som ett pragmatiskt parti. Inte minst på kommunal nivå där man är med och styr många kommuner. Där ses Vänsterpartiet inte som något rött skynke i alla fall. I ledningen sätter man sig dock på desto högre hästar.

Om partiet vill ha ministerposter efter nästa val kommer de behöva dagtinga med sin övertygelse på ett eller annat sätt. Kanske det slutar bättre än tidigare samarbeten.

Läs mer