Centern snart i politikens Lyxfälla

Ledare Artikeln publicerades
Foto:Lars Pehrson/SvD/TT

De duggar tätt och skall tas med en nypa salt. Men de två opinionsmätningar som nyligen presenterats, från Inizio respektive Novus, säger något om partiernas komplicerade framgångsvillkor av i dag.

Båda är aprilmätningar och båda visar på ungefär samma styrkeförhållanden som för en månad sedan. Men Novus har tagit sig för att mäta vilken eventuell skillnad terrorattentatet i Stockholm, som ju genomfördes under mätperiodens gång, kan ha gjort för partisympatierna. I form av en sidostudie har man alltså kluvit perioden i före och efter sjunde april.

En statistiskt säkerställd skillnad mellan de båda perioderna syns, och det är att centern tappar – och ganska mycket: tre procentenheter. Det borde ge de migrationsliberala strategerna i partiet kalla kårar för ryggraden: Om partiets stöd är så sårbart inför reaktionerna på terrorattentat, då kan ett korthus komma att rasa före valet.

För att skydda sig mot detta är förstås den närmast tänkbara manövern att börja distansera sig från den tidigare vackert väder-linjen och börja utverka en kursförändring mot en mer realistisk migrations- och integrationspolitik. Miljöpartiets plötsliga sväng till förmån för fotboja är ett praktexempel på en sådan anpassning.

Problemet är att svängningar av det slaget också straffar sig. Båda opinionsmätningarna visar påfallande låga mellanvalssiffror för Miljöpartiet (dansar kring spärren) och Moderaterna (drygt sexton procent i båda). Det är knappast en slump att just dessa två också är riksdagens mesta ”snurrpartier”. Det vill säga sådana som under senare tid genomfört hastiga och drastiska omsvängningar i takt med att stämningsläget inte varit till deras fördel.

Svenska väljare är – och det hedrar dem – trötta på partier som beter sig så. Varför skulle man vara lojal mot ett parti som ändrar sig i vilket ögonblick som helst och intar motsatt åsikt mot den som gällde igår?

Centern har ansträngt sig målmedvetet för att vara ett genuint migrationsliberalt parti och därmed fånga upp ett visst segment i väljarkåren. Men om det segmentet visar sig vara opålitligt står man inför ett dilemma: Hålla kvar vid linjen eller börja snurra som Moderaterna och Miljöpartiet?

Det senare är bevisligen farligt. Moderaterna amorterar nu på den trovärdighetsskuld de hamnat i efter Fredrik Reinfeldts migrationspolitik. Det är en tålamodsprövande process som om återbetalningsplanen håller ändå skall vara avslutad till valet 2018. Men Centern? De har knappast råd med något sådant så här tätt inpå valet och kommer i så fall att hamna i politikens Lyxfällan lagom till teves avslutningsdebatter.

Kvar står alternativet att fortsätta vara liberal och hoppas att den råa verkligheten avstår från att tränga sig på före september nästa år.

Citat: "Moderaterna amorterar nu på den trovärdighetsskuld de hamnat i efter Fredrik Reinfeldts migrationspolitik."