Centern växer - och plågas ändå

Ledare Artikeln publicerades
Foto:Henrik Montgomery/TT

Den opinionsmätning som DN/Ipsos presenterade igår genomfördes före moderaternas besked att man tänker börja tala politiskt allvar med Sverigedemokraterna. Det får man ha i beaktande inför den synbara stiltjen bland partiernas procentsatser.

Hur som har institutens traditionella laguppställning mellan alliansen (42 procent) och de rödgröna (38 procent) efter den senaste tidens inomborgerliga turbulens blivit mer svårmotiverad. Om medier och opinionsinstitut envisas med denna slentrianmodell står det dem fritt, men verkligheten är ju den att bara de närmaste veckornas politiska utveckling kan slå undan benen för denna utgångspunkt. Centerns och Liberalernas parlamentariska hemvist svävar ju i luften alltsedan moderaternas utspel om Sverigedemokraterna.

Annars ter sig Centerns relativa styrka och Kristdemokraternas och Miljöpartiets skörhet som de fortsatt enskilt mest dramatiska faktorerna. Men den bilden kan som sagt vara ett minne blott när vi får se den mätning som fångar upp effekterna av den moderata strategiförändringen.

Åtminstone när det gäller Centern. Den stora halvt outtalade frågan inom alliansen är ju om det flyktingliberala Centern nu kommer att kunna se fram emot ett flöde av missnöjda moderater. Om den effekten faktiskt uppstår, då kan det paradoxalt nog bli svårare för Annie Lööf att föra sitt parti tillbaka till alliansens gravitationsfält. Centerns karaktär av frifräsare och politiskt problembarn kommer att vara ännu starkare. Centern kanske kommer att växa, men så även Lööfs plågor då hon skall redogöra för partiets hållning i regeringsfrågan.

Men det är helt och hållet självvalt.