unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Coronafeber i svensk offentlighet

Återigen får vi höra om den där ”gruppen”. Eller det där ”nätverket”. Den samling personer som med rätt eller fel menar sig ha en mer korrekt bild av svensk pandemibekämpning än svenska myndigheter och med rätt eller fel tycker att klimatet på sociala medier är så hätskt och ogästvänligt mot deras perspektiv att privata forum på nätet blir en naturlig tillflyktsort.
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

Det var ju ett tag sedan som Sveriges radios Vetenskapsradion kom med ett ”avslöjade”. Som de själva saluförde scoopet: ”Ekot och Vetenskapsradion har fått inblick i en dold Facebookgrupps aktiviteter.” Ekot var oroat. Eller man sade det inte rakt ut utan lät förstå att man var orolig genom att söka upp en ”expert” som sade något i stil med att man borde vara orolig. I gruppen nöjde man sig nämligen inte med att klaga utan bildade opinion också. Kontaktade utländska medier och försökte få dessa att intressera sig för en alternativ bild av situationen i Sverige än den som var gängse. Trots att tillvägagångssättet såsom det beskrevs inte nämnvärt skilde sig från vilket aktivistiskt vänsternätverk som helst.

Det ledde i huvudsak till två sorters reaktioner. Dels de som väl blev så oroliga som Ekot tyckte de borde bli. Dels de som inte förstod varför gruppens aktivitet skulle misstänkliggöras - och dessutom av public service.

Foto: Anders Wiklund/TT

Det hela var konfunderande, om det nu finns ett sådant ord. Och nu väljer Expressen att köra allt ett varv till i en stort uppslagen artikel. Man tillför egentligen inget i sak utan i så fall det faktum att man publicerar namnen på flera medlemmar i gruppen, de flesta läkare av något slag. I övrigt vevar man bara vidare.

Expressens bildsättning är den gängse när något skall misstänkliggöras på ett sätt som ändå skall verka distanserat nyktert: enskilda personer och citat plockas systematiskt ut och får stå som representativa för gruppen som helhet. Enskilda medlemmar får förvisso också komma till tals men den slutliga viktningen är tydlig till deras nackdel: Svenska Reportrar utan gränser ”anser” att gruppens retorik ”påminner” om ”grupper” som ”brukar” påstå… En del hot kan inte ”direkt” kopplas till gruppen. Man citerar Emma Frans som ”tror” att gruppen minsann är skyldig till att hon fått utstå saker. Och så vidare.

quote
Det hela var konfunderande, om det nu finns ett sådant ord

De kanske är helt fel ute i den där facebookgruppen. Men hur vet de berörda journalisterna det? Varför spelar alla påståenden om hot och dåligt tonläge - oavsett i vilken riktning - någon roll för sakfrågan om det riktiga eller oriktiga i sättet att hantera pandemin? De är inte strunt samma men trasslas ihop på ett sätt som skapar frågetecken kring inte bara den där gruppens syften utan också den bevakande journalistiken.

Nej, Expressen är inte public service utan kan ta sig större publicistiska friheter. Men flera mediers anslag i det här stärker bilden av att det är något rejält oharmoniskt i svensk offentlighets sätt att förhålla sig till coronabekämpningen

Läs mer

Stubbens SHL: Snart slutspel – bland orättvisor, krav på stängd liga och VM-krock

Krönika. Svensk hockeys närmaste framtid blir intressant.
Stubbens SHL: Snart slutspel – bland orättvisor, krav på stängd liga och VM-krock

Mello: Åtta låtar ska bli fyra - vilka kommer gå till final?

Nöje. Vi har tjuvkikat på veckan repetitioner och tippat vilka låtar som går vidare.
Är 2021 året vi skickar en latinopoplåt till Eurovision?

Växjöföretaget erkänner fel jämförelsepriser under Black Week

Vilseledande marknadsföring. ”Det är fult på så sätt att man lurar sina egna kunder”
Växjöföretaget erkänner fel jämförelsepriser under Black Week

Nilanthi Nordin fyller 50 år

Familj. Nilanthi Nordin i Växjö fyller 50 år den 7 mars. Hon är född i Katuneriya på Sri Lanka och har bott i Växjö sedan 1993.

Medan du sov: Här är nattens händelser

Medan du sov. Bilbrand i Kalmar. Två anhållna för häleri i Alvesta.
Medan du sov: Här är nattens händelser

Olycka: Fyra till sjukhus efter olycka – polisen utreder brott

Växjö. En singelolycka inträffade på väg 25, öster om Växjö, tidigt på lördagen.
Större räddningsinsats i samband med en singelolycka på väg 25, strax öster om Växjö.

Alvesta: Stoppade bil – upptäckte misstänkt stöldgods

Alvesta. Två män anhållna för häleri efter en fordonskontroll i Alvesta under fredagen.
Arkivbild.

Heroiskt krigande när Taif välte Timrå: ”Värmer i hjärtat”

Hockeyallsvenskan. Förlusttrenden bruten.
Heroiskt krigande när Taif välte Timrå: ”Värmer i hjärtat”

Polisen kameraövervakade knarkgömma – 66-åring greps med ett kilo amfetamin

Amfetamin. Polisen spanade och hade hemlig kameraövervakning av en knarkgömma i ett skogsparti. En misstänkt kund som spanarna grep med ett kilo amfetamin var en 66-årig man bosatt strax utanför Växjö.
Polisen kameraövervakade knarkgömma – 66-åring greps med ett kilo amfetamin

Djurplågeri: Åkte på semester i tre månader – lämnade hunden fastbunden inomhus

Tingsryd. Kvinnan åtalas nu misstänkt för djurplågeri.
Djurplågeri: Åkte på semester i tre månader – lämnade hunden fastbunden inomhus

Sjukhuset stänger operationssalar – öppnar fler intensivvårdsplatser

Coronaviruset. Hög beläggning av intensivvårdspatienter på sjukhusen i Kronoberg
Sjukhuset stänger operationssalar – öppnar fler intensivvårdsplatser

Regionen informerade om massvaccinationen – läs direktrapporten här

Lägesbild. • Senaste siffrorna • Vaccinationen • Coronaläget
Regionen informerade om massvaccinationen – läs direktrapporten här