GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Dadgostar som ingen bryr sig om

Nu börjar klockan ticka högre. Alltså apropå regeringen Löfvens överlevnad. Tidsfristen för Vänsterpartiets ultimatum börjar nämligen gå ut. Om inte regeringen drog tillbaka sitt förslag om att införa ett mått av marknadshyror skulle ju Vänsterpartiet förpassa den ut ur Rosenbad. Det har partiledaren Nooshi Dadgostar ampert förklarat.
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

Spänningen stiger. Till Dagens Nyheter säger Dadgostar att hon har sökt statsministern och ansvarigt statsråd ”…men de har inte velat prata med mig.”

Eller, nej. Det är inte spännande. Det är snarare pinsamt.

Partiledaren för ett av de partier som ingår i regeringsunderlaget, under villkor som bekräftats skriftligen av Stefan Löfven på ett papper ingen utomstående fått se, söker alltså kontakt med honom och hans minister i ett ärende av existentiell vikt för regeringen men nonchaleras fullständigt.

"Det är häpnadsväckande arrogant och det borde vara stort nyhetsvärde på något sådant men icke."

Det är häpnadsväckande arrogant och det borde vara stort nyhetsvärde på något sådant men icke. Det är nämligen Vänsterpartiet det är frågan om. Partiet som väsnas om att fälla en sittande socialdemokratisk regering inför varje regeringsbildning men aldrig någonsin har gjort det och aldrig kommer att göra det heller. Även om det skulle finnas en parlamentarisk majoritet för det, vilket de förstås behöver.

Alla vet det. Det är därför Löfven behandlar Dadgostar som en jobbig unge från gatan som knackar på för att sälja godis. Hon har inget att erbjuda som någon vill ha. Eller snarare, hennes hot ekar tomt.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Vänsterpartiet vågar inte möta väljarna i ett val efter att ha fällt en socialdemokratisk regering. Det är en av svensk politiks orubbliga regler. Den enda part som låtsas att den regeln inte är huggen i sten är Vänsterpartiet.

Jonas Sjöstedt var tvungen att kräva någon form av offentlig köttbit för att godta att den nuvarande regeringen tillträdde med Januariöverenskommelsen som bas. Inslagen av högerpolitik var för uppenbara. Men det är symptomatiskt att han inte vill offentliggöra det där papperet där Löfvens garantier sattes på pränt. Då skulle nämligen Sjöstedts eller hans partis förhållningssätt kunna utvärderas i sak. Och eftersom ingen journalist begär att få veta vad som står på papperet (hur många kommer ens ihåg att det finns?) är Vänsterpartiet fritt att åla runt lite hur som helst när deras stöd till regeringen kommer på tal.

Ulf Kristersson skulle faktiskt kunna göra debatten en tjänst i det här. Han skulle kunna säga rakt ut till Dadgostar: ”Okej, nu har ni ylat och ylat om att avsätta den här regeringen, och inte gjort någonting. Vi kan avsätta den när riksdagen öppnar i höst, är ni med så gör vi det då - annars behöver ni aldrig yttra er i frågan mer."

Dadgostar skulle förstås låtsas som om hon inte hörde. Men det skulle i alla fall bli en aning svårare för henne och hennes efterträdare att fortsätta charaden mandatperiod efter mandatperiod. Gott så.

Läs mer