1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Dådkraft mot bombdåd

Nu är det förstås lite oartigt, men när Moderaterna allteftersom presenterar nya åtgärder de vill se mot brottsligheten så går det inte att låta bli att undra över det där. Ja, de där åtta åren under Alliansregeringen när man hade justitiedepartementet i sin hand, och kunde sjösatt precis allt man vill skall hända nu.
Foto: Claudio Bresciani/TT

Men okej. Nu är verkligheten som den är. Och då är åtminstone ett sent uppvaknande bättre än inget alls. Och förslagen man har i säcken är dessutom bra.

Partiets rättspolitiske talesperson Johan Forsell lade igår fram åtta vad man kallar krav på vad regeringen bör göra för att bekämpa de accelererande bomdåden i Sverige. För precis som Forsell påpekar förmår ju regeringen egentligen inte göra någonting – även sedan den nu till slut sett utvecklingen ”komma”.

Moderaterna vill bland annat att innehav av explosiva varor skall vara ett brott som betraktas som synnerligen grovt. Det innebär automatisk att straffet för sådant skärps. Man vill också att man precis som i Danmark skall kunna betala tipspengar till den som informerar om var de här sakerna finns.

Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på smp.se, appen MinSMP, e-tidning, sajterna minhockey.se, minboll.se och vxoweek.se. 3 månader för endast 3 kr! (ord pris 567 kr)

Vidare vill man ha en DNA-märkning av kommersiella sprängmedel och förbättrad kameraövervakning av särskilt känsliga platser i sådant här avseende. Och, vilket vore bra även i andra hänseenden, en satsning på Tullen som behöver förstärkas.

Naturligtvis finns även ytterligare åtgärder man kan tänka sig, men precis som Moderaterna framhåller är det här sådant som kan realiseras i närtid. Och den svenska situationen är kritisk.

Sedan finns ju numera en aspekt till som gör sådan här förslag intressanta. Att motverka den här typen av brottslighet är rimligtvis ingen nödvändig ideologisk stridssak utan en praktisk. Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna bör kunna vara med på båten – och även Vänsterpartiet.

Varför inte? I enskildheter kanske de har invändningar, men det är knappast en given vänsteruppfattning att inte ha DNA-märkning av kommersiella sprängmedel eller förbättrad kameraövervakning av brottsutsatta miljöer.

Vänsterpartiet bör i alla händelser tvingas ut på banan. Är de inte intresserade av att engagera sig för att motverka bombdåd, så låt de i så fall förklara varför inför öppen ridå så att folk får veta det.

Det är bara att baxa detta enligt den nya parlamentariska väg som öppnades då Jonas Sjöstedt tvingade regeringen till reträtt i frågan om Arbetsförmedlingens reformering. Forsell har helt rätt i att regeringen saknar handlingskraft inför problemet. Även om bara några av förslagen skulle överleva en kompromiss innan slutpaketet rullades över regeringen är det ändå bättre än att ingen av dem blir verklighet. Det skulle bli mycket tydligt för väljarna att regeringen är impotent även inför det mest skakande inslaget i samhällsutvecklingen och att energin finns någon annanstans.

Läs mer

Moderator

Marie Fransson: Kommer vi att tala om ett före och ett efter?

Detta märkliga år 2020. Året då ingenting varit som vanligt sedan någon gång i mars.

Debatt

Enskilda firmor en blind fläck i regeringens krisstöd

Trots att regeringen pumpar ut miljarder i krisstöd når en försvinnande liten andel enskilda näringsidkare.

Medan du sov

Här är nattens händelser

Två anhållna för personrån i Kalmar. Husvagnsbrand i Strömsnäsbruk.

Grovt rån

Växjö: Fortfarande ingen gripen efter rån

En ung man blev rånad av fyra, för honom, okända män i Växjö.

Ledare

Stopp för orimliga sommarjobb

Kommunpolitiker borde verkligen lära sig att använda sig av sitt kritiska tänkande.

Ledare

Tig ej mer om Flam

Facebook behöver inte lämna någon förklaring till Flam utan kan kasta fram några standardiserade fraser om lämplighet.