1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Dådkraft mot bombdåd

Nu är det förstås lite oartigt, men när Moderaterna allteftersom presenterar nya åtgärder de vill se mot brottsligheten så går det inte att låta bli att undra över det där. Ja, de där åtta åren under Alliansregeringen när man hade justitiedepartementet i sin hand, och kunde sjösatt precis allt man vill skall hända nu.
Foto: Claudio Bresciani/TT

Men okej. Nu är verkligheten som den är. Och då är åtminstone ett sent uppvaknande bättre än inget alls. Och förslagen man har i säcken är dessutom bra.

Partiets rättspolitiske talesperson Johan Forsell lade igår fram åtta vad man kallar krav på vad regeringen bör göra för att bekämpa de accelererande bomdåden i Sverige. För precis som Forsell påpekar förmår ju regeringen egentligen inte göra någonting – även sedan den nu till slut sett utvecklingen ”komma”.

Moderaterna vill bland annat att innehav av explosiva varor skall vara ett brott som betraktas som synnerligen grovt. Det innebär automatisk att straffet för sådant skärps. Man vill också att man precis som i Danmark skall kunna betala tipspengar till den som informerar om var de här sakerna finns.

Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på smp.se, appen MinSMP, e-tidning, sajterna minhockey.se, minboll.se och vxoweek.se. 3 månader för endast 3 kr! (ord pris 567 kr)

Vidare vill man ha en DNA-märkning av kommersiella sprängmedel och förbättrad kameraövervakning av särskilt känsliga platser i sådant här avseende. Och, vilket vore bra även i andra hänseenden, en satsning på Tullen som behöver förstärkas.

Naturligtvis finns även ytterligare åtgärder man kan tänka sig, men precis som Moderaterna framhåller är det här sådant som kan realiseras i närtid. Och den svenska situationen är kritisk.

Sedan finns ju numera en aspekt till som gör sådan här förslag intressanta. Att motverka den här typen av brottslighet är rimligtvis ingen nödvändig ideologisk stridssak utan en praktisk. Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna bör kunna vara med på båten – och även Vänsterpartiet.

Varför inte? I enskildheter kanske de har invändningar, men det är knappast en given vänsteruppfattning att inte ha DNA-märkning av kommersiella sprängmedel eller förbättrad kameraövervakning av brottsutsatta miljöer.

Vänsterpartiet bör i alla händelser tvingas ut på banan. Är de inte intresserade av att engagera sig för att motverka bombdåd, så låt de i så fall förklara varför inför öppen ridå så att folk får veta det.

Det är bara att baxa detta enligt den nya parlamentariska väg som öppnades då Jonas Sjöstedt tvingade regeringen till reträtt i frågan om Arbetsförmedlingens reformering. Forsell har helt rätt i att regeringen saknar handlingskraft inför problemet. Även om bara några av förslagen skulle överleva en kompromiss innan slutpaketet rullades över regeringen är det ändå bättre än att ingen av dem blir verklighet. Det skulle bli mycket tydligt för väljarna att regeringen är impotent även inför det mest skakande inslaget i samhällsutvecklingen och att energin finns någon annanstans.

Läs mer

Nyheter

Utryckning: Trafiken igång igen efter tågstopp utanför Växjö

Sent på fredagskvällen var det stopp i tågtrafiken mellan Gemla och Växjö.

Superettan

Öster förlorade mot nykomlingen: ”Spelar vi om matchen 100 gånger vinner vi 95”

Östers IF förlorade hemmamatchen mot Akropolis IF med 1-0 efter att Christian Sivodedov gjort matchens enda mål i den första halvleken.

Avbetalningsplan

Idrottsförening betalar tillbaka bidrag på 142 000 kronor – fastnade i stickprovskontroll

Både Riksidrottsförbundet och Växjö kommun har ställt krav på återbetalning av bidrag för 2018.

Superettan

Det gick för långsamt, Öster

Öster stiftade bekantskap med ett nytt lag i form av Akropolis. Men jag tror Öster i efterhand är besvikna över att man inte skapade mer mot Samuel Brolin i deras mål.

Alvesta

Politik: Partierna fick en halv miljon – hit gick pengarna

550 000 kronor fick Alvestas partier i år.

Tingsryd

Förhöjd brottsaktivitet kring väg 120

Polisen uppmanar boende att vara uppmärksamma och komma in med tips.