Annons

Dags att lämna TCO

Man måste ändå imponeras av Socialdemokraterna. De har en fantastisk förmåga att anpassa sig efter nya strukturella förhållanden. Börjar maktbasen vittra i ena änden glider man liksom trolskt och naturgivet över till en ny. Som till Tjänstemännens centralorganisation (TCO) till exempel.
Ledare • Publicerad 2 oktober 2018
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.
Foto: Ingvar Karmhed / SvD / TT

TCO har genom åren lyckats bibehålla en något så när hygglig bild av att vara politiskt neutral centralorganisation. Men inte mer än att dess ordförande den före detta socialdemokratiska riksdagsledamoten Eva Nordmark för ett par dagar sedan såg sig nödsakad att räcka Stefan Löfven en hjälpande hand i opinionskampen om regeringsbildningen.

TCO – med alla dess medlemmar – förklarades vara tillskyndare av precis den regering Stefan Löfven har tänkt sig. Och i alla händelser var Vänsterpartiet okej men inte Sverigedemokraterna.

Annons

Som har påpekats bör Journalistförbundet nu värna sin integritet och lämna TCO. Men det är ändå bara en del av problemet. Det demokratiskt tvivelaktiga greppet att tvinga fackföreningsmedlemmar att indirekt stödja ett visst parti borde vara på väg ut i ett modernt samhälle. LO framstår som en olustig anomali i det avseendet. Men detta ringer som signal på motsatsen.

TCO:s stadgar föreskriver i sin första paragraf att man skall vara partipolitiskt obunden. Därigenom borde Nordmarks utspel vara omöjligt. Men att hon ändå företar det utan att bekymra sig över interna eller externa reaktioner är ett tecken på hur djupt de socialdemokratiska tentaklerna har satt sig i organisationen.

Tillfogas kan förstås att LO:s medlemstal är på stadigt nedåtgående och TCO:s på uppgående, som en spegel av Sveriges övergång från industrisamhälle till informations- och tjänstesamhälle. På sikt är det ett socialdemokratiskt måste att få kontroll över TCO om man skall bibehålla sitt exceptionella grepp om svenskt samhälle.

Mikael Sandström, före detta statssekreterare för regeringen Reinfeldts samordningskansli för att sedermera bli chefsekonom på just TCO, reagerade dock. Han sade omedelbart upp sig: ”Jag kan inte företräda TCO externt och jag kan inte företräda TCO:s ledning inför mina medarbetare”.

Det är förstås det agerandet som måste bli svaret på TCO:s politiska korrumpering. Fackförbunden måste avsätta Eva Nordmark och de som bistår henne i sak, och går inte det bör man lämna TCO. Fungerar inte processen tillfredsställande heller i det ledet – ja, då är det bara för de enskilda medlemmarna att rösta med fötterna och lämna sina respektive fackföreningar.

Nordmark kan förstås säga att man visst är fristående i den bokstavliga meningen att TCO inte likt LO har representanter i Socialdemokraternas verkställande utskott. Men det är ju sannerligen det lilla i eländet.

Värt att nämna i sammanhanget är att i SVT:s vallokalsundersökning kunde TCO notera trettionio procent borgerliga sympatisörer i sina led. Det är en ganska stor minoritet man håller som gisslan.

Fredrik HaageSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons