GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Dags att överge sjuttiotalets brottssyn

Dyra statusobjekt som klockor och telefoner har blivit eftertraktade byten för en ny generation kriminella. Rånen är synliga utfall av den gangsterkultur som växt fram och riktar sina aggressioner och våldskapital mot oskyldiga.
Ledare • Publicerad 24 november 2021
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

Polisen behöver ingripa mot gängen och deras försök att hävda sig med våld. Sverige dras tyvärr fortfarande med den naiva samhällssyn som vred brottsbalken till vänster under sjuttiotalet och tiden därefter.

Brottslingar oavsett ålder är inga förvirrade offer för sina omständigheter utan är medvetna förbrytare mot samhällsordningen. Detta vaknar Sverige nu upp till.

Tron att samhället bara skulle bli mjukare och mer harmoniskt om hårda lagar avskaffades kom på skam. Nu lever vi med konsekvenserna av dessa rättspolitiska misstag.

Foto: TT

Ett tydligt tecken i tiden är att Lena Amorøe, nationellt huvudskyddsombud på Polismyndigheten, kräver på DN debatt (23/11) att brottet missfirmelse av tjänsteman återinförs. Det avskaffades 1976 då man ansåg att poliser i tjänst skall utstå att översköljas i hot och grova tillmälen.

”Blåljussabotage infördes nyligen som brottsrubricering men den har visat sig vara tandlös”

Amorøe beskriver hur utvecklingen mot en mer organiserad och hotfull brottslighet växte fram och utmanade våldsmonopolet på åttio- och nittiotalet. Nazistgrupperingar och MC-gäng kunde dock hanteras genom resolut agerande från polisens sida. Men dagens förortsgäng agerar i en helt annan kontext mot en ny polisorganisation.

Blåljussabotage infördes nyligen som brottsrubricering men den har visat sig vara tandlös. Snäv definition och lågt straff har inte gjort personalen trygga i sin vardag. Hoten och våldet har fortsatt. I somras mördades en polis i Göteborg och senast förra veckan sparkades en polis i huvudet under ett ingripande i Huddinge.

I Tyskland, som kämpat mot våldsamma klaner och gäng under många år, betraktas bestraffning av misshagligt beteende mot polisen som en naturlig del av ordningen. Men i Sverige tror vissa fortfarande att poliser är förövare mot utsatta grupper. Gängens offer håller antagligen inte med om den bilden.

Kristdemokraterna förslog i oktober, likt Amorøe, att missfirmelse av tjänsteman åter skall skrivas in i brottsbalken. Kritiker av förslaget har menat att en ny lagen inte tillför något då olaga hot redan är olagligt. Vittnesmålen från poliser och inspelningar från upploppsliknande situationer visar hur grundantagandet är att inte ingripa eller lagföra även om personen som står och hotar kan identifieras.

Otryggheten är i hög grad en blandad produkt av samhällsförändringar i migrationens spår och poliskårens underbemanning som begränsat uppbackningen vid ingripande. Det har skett en snabb kulturförändring både i utsatta områden men även inom själva Polismyndigheten. Att lagar och straff länge utgått från en förmildrande syn på brottslingar sätter sina spår. Osäkerhet sprider sig om vad som egentligen får göras i kaosartade situationer.

Om ordningen i samhället skall hävdas måste normer och regler upprätthållas mot gängens försök att skapa otrygghet. Sjuttiotalets förvillelser behöver rättas till.

Pontus WesterholmSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Smålandsposten och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.