GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Dags att stöpa om straffsystemet

I måndags föll så domarna mot flera gangsters som trakasserat Uppsala under senare år. Tack vare att Sverige fått tillgång till material i den knäckta kryptochatten Encrochat kunde ju för svenskt vidkommande ovanligt många gripanden göras för ett tag sedan.
Ledare • Publicerad 28 juli 2021
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

Det är inga duvungar det är fråga om i Uppsalanätverket, femtioåtta inblandade: ”Det enda som saknas är utpressning, sen har du hela brottsskalan av det som grovt kriminella använder sig av", sade polisens underrättelsechef. Bland annat misstänks de för att ha planerat ett sprängdåd mot polisen.

De skulle med andra ord behöva låsas in på mycket lång tid.

”Det hänger i sin tur samman med systemets kantring mot naivitet och bomullsliberalism över lag”

Med svenska mått mätt är det också det som har hänt. Fyra av de åtalade, centrala personer, fick mellan drygt fyra och drygt åtta års fängelse. Det är alltså sådant som bedöms som hårda tag från rättsstatens sida i Sverige. Men den svenska rättsstatens bedömningar och det svenska rättsmedvetandet går inte i takt och det vet vi sedan länge. Straffnivåerna är på tok för låga.

Det hänger i sin tur samman med systemets kantring mot naivitet och bomullsliberalism över lag. På senare tid har till exempel uppmärksammats att man i realiteten inte behöver ta sitt fängelsestraff om man inte vill.

Man har i regel sjuttiofem dagar på sig att infinna sig hos Kriminalvården för att låsas in efter att dom har fallit. Men om man inte gör det utan istället håller sig borta är det bara att göra det. Man får inget extra straff för det.

Det är dessutom så, att om man håller sig undan tillräckligt länge kommer brottet att preskriberas. Med denna ordning infinner sig ju frågan hur det över huvud taget kan komma sig att det finns fångar i svenska fängelser förutom de riktigt grova.

Foto: Mats Roslund / HD / TT

Ja, de riktigt grova hamnar i finkan direkt. Som de fyra i Uppsala. Men det där är en bedömningsfråga för rätten. Det är inte med automatik som alla i utkanterna av olika gangstergäng transporteras direkt till fängelse efter att ha dömts.

Runt om i Sverige finns nu runt sjuhundra personer som bara struntat i att inställa sig för straff. De senaste fem åren har femhundra lyckats undgå straff genom att gömma sig ända till det hela har preskriberats. De är nu fria.

Men problemet är förstås inte att de struntar i att frivillig gå i fängelse. Problemet är att systemet tillåter dem att göra det. Det är fullkomligt huvudlöst.

Situationen kring det här är den vanliga: Socialdemokraterna har en utredning på gång och Moderaterna vill gå hårdare fram än regeringen – efter att ha gjort ingenting under sina egna åtta år vid justitiedepartementet under alliansregeringen.

Det är förstås bättre än inget. Men det bästa vore om man kom överens över partigränserna om en total översyn av hela det svenska rättsväsendet. Från polisiära resurser, villkor för brottsbekämpning till fängelseväsende. Och förstås inte minst hela den straffideologi som gång på gång stöter det allmänna rättsmedvetandet och tillåter grova brottslingar att hånskratta åt systemet.

FREDRIK HAAGE

Fredrik HaageSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Smålandsposten och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.